Volkswagen i Ford postaju partneri: Dijele troškove razvoja pick-upova i lakih gospodarskih vozila

Dogovor oko električnih i autonomnih vozila zasad nije objavljen, ali nije isključeno da i taj segment VW i Ford pokriju zajedničkim snagama

Ovo savezništvo dugo se kuhalo, a sad je napokon objavljeno. Direktori Forda i Volkswagena Jim Hackett i Herbert Diess na zajedničkoj press konferenciji najavili su suradnju dva koncerna u razvoju pick-upova, velikih i malih vanova, odnosno lakih gospodarskih vozila, a još se raspravlja o suradnji u konstruiranju električnih vozila i autonomnih vozila. Premda se nagađalo, zasad nema dubljeg, vlasničkog udruživanja Forda i Volkswagena ili spajanja dvije kompanije.

U kontekstu ovog dogovora Ford će razviti pick-up srednje veličine za obje kompanije (sad su u toj klasi Amarok i Ranger) i taj će model biti predstavljen 2022. godine. Također, Ford će konstruirati platformu za veliki van (sadašnji Transit i Transporter). Volkswagenov posao bit će razvoj malog vana (Caddy i Tourneo Connect).

Što se tiče električnih vozila, Volkswagen bi mogao ustupiti svoju platformu MEB s kojom je daleko odmaknuo, a s druge strane, Ford bi mogao dopustiti VW-u pristup svom programu autonomnih vozila, koji je u ovom trenutku jedan od najnaprednijih. O tome će se tek razgovarati. 

U budućnosti ćemo vidjeti sve više ovakvih saveza jer su proizvođači prisiljeni investirati u nove tehnologije, električna i autonomna vozila, a to su ogromni troškovi i mnogi od njih se odlučuju na podjelu posla s više partnera.