Pješački prijelazi 3D: Optička iluzija koja bi trebala usporiti vozače. Sve je krenulo iz Islanda!

Posebnim dizajnom i uporabom boja stvara se iluzija da su prijelazi izdignuti iznad razine asfalta i to bi trebalo utjecati na vozače da budu oprezniji, odnosno da uspore
Prometni stručnjaci aktivno rade na rješenjima kojima je cilj smanjivanje žrtava na cestama, a jedna od inovacija su i tzv. 3D pješački prijelazi. Posebnim dizajnom i uporabom boja stvara se optička iluzija da su prijelazi izdignuti iznad razine asfalta i to bi trebalo utjecati na vozače da budu oprezniji. Dosad je uporaba 3D pješačkih prijelaza zabilježena u Indiji, Kini, SAD-u, Rusiji i Islandu (koji je navodno prvi krenuo s tim), a posljednja je u tu prometnu avanturu krenula Kanada, odnosno grad Montreal.
– Cilj je povećati sigurnost pješaka, smanjiti broj stradalih u prometu i, generalno, usporiti vozače automobila i gospodarskih vozila – rekla je gradska vijećnica u Montrealu Mindy Pollak.
Zasad nema podataka o učinkovitosti ove metode, ali mora se priznati da barem izgleda atraktivno. S obzirom na to da se ovo oslikavanje kolnika širi po svijetu nekih rezultata sigurno ima.