Nevjerojatni prekršaji: Lopov prijavio da su mu ukrali automobil, čitao knjigu i vozio, skupio 144 kaznena boda…

Na cestama doista ima svega pa čak i u društvima koja su po prometnoj kulturi ispred nas

Svakodnevno čitamo o događajima s hrvatskih cesta koji su često uznemirujući, a nerijetko i tragični. Za manjak opreza i brzinu na cestama ništa nas ne može opravdati, ali ima toga i u ostatku svijeta pa čak i u onome koji nazivamo razvijenim. Donosimo vam nekoliko primjera vozačke gluposti.

Skupio 144 kaznena boda

Vozač u engleskom Essexu kažnjen je s tri godine zabrane vožnje zbog toga što je skupio čak 144 kaznena boda. Ashley Peart (27)  u četiri navrata nije htio otkriti svoj identitet kad su ga snimile kamere. Prijavljivao bi druge ljude, a policiji nije bilo teško utvrditi da se na snimkama nalazi on. Sve to ga je i koštalo ukupno 2300 funti.

Policija ga uhitila jer je vozio lažno vozilo hitne pomoći

U Walesu živi vozač koji je pokušao prevariti zakon na originalan način. Naime, on je svoje vozilo opremio poput automobila hitne pomoći (glavna fotografija). Sve bi bilo OK i dugo bi on varao zakon da ga nisu prijavili susjedi (s njima uvijek treba biti u dobrim odnosima). U studenome 2018. privela ga je policija i ustanovila je da njegovo vozilo nije osigurano i da mu je zbog brojnih prekršaja zabranjena vožnja.

Kradljivac automobila prijavio da mu je ukraden automobil

Chirag Patel primjer je bahatosti ili možda gluposti? On je policiji u engleskom Croydonu 31. siječnja 2015. prijavio da su mu ukrali Porsche. U prijavi je morao navesti adresu stanovanja i konstantno je davao adresu svoje djevojke. Na kraju, morao je policiji dati svoju adresu, a tamo je policijske službenike dočekala prava pećina s ukradenim blagom. Patel je u svojoj garaži držao čak 19 otuđenih automobila, vrijednih 728 tisuća funti. Svi su imali lažirane registracije, a s njima je pokrenuo i rent-a-car biznis, na crno. Krajem 2018. osuđen je na osam godina zatvora i morao je vratiti 442.000 funti.

Vozi 100 km/h i čita knjigu

Ljubav prema kulturi je hvalevrijedna osim ako ne uključuje čitanje knjiga dok vozite, a upravo to je činio jedan vozač u australskom Melbourneu. Snimio ga je drugi vozač (pitanje je što je i on radio s mobitelom u ruci dok vozi…). Navodno je član neformalnog književnog kluba ‘Autocesta’ čitao knjigu i pri brzini 100 km/h. Jedan je vozač napisao u komentaru na ovu vijest:
– Sigurno ne čita knjigu s prometnim pravilima.
Drugi je dodao:
– Već sam vidio ljude koji čitaju i voze, a vidio sam i jednog vozača koji se brijao dok vozi.

Vozač spava, a Tesla vozi

Tesla predstavlja svoj Autopilot kao sustav s određenim stupnjem autonomije, ali daleko od toga da se radi o umjetnoj inteligenciji koja omogućuje 100-postotnu autonomiju. Međutim, vozač u Kaliforniji s tim nema problema. On je zaspao za upravljačem Tesle Modela S i prepustio Autopilotu da upravlja automobilom. Očigledno je pritom držao ruku na upravljaču jer bi u suprotnom Tesla počela slati signale da vozač preuzme kontrolu nad automobilom.