Automatsko kočenje u slučaju nužde bit će obavezno u svim novim automobilima u Hrvatskoj od 2020. godine

Ovaj sustav aktivne sigurnosti će do brzine 60 km/h samostalno zaustaviti vozilo ako se ispred njega ukaže prepreka – biciklist, pješak ili drugi automobil

Rasprava o sigurnosti u prometu proteklih se mjeseci najviše fokusira na automobile, odnosno tehnologiju koja može pomoći da se smanji broj stradalih. UN-ova Gospodarska komisija za Europu (UNECE) objavila je vijest o dogovoru da četrdeset država u svijetu kao obvezu uvede automatsko kočenje u slučaju nužde u sve automobile koji će se prodavati na tim tržištima. Odluka će stupiti na snagu u prvim mjesecima 2020. godine.
Tih 40 država uključuje sve članice Europske unije pa, posljedično to znači da će ovaj sustav aktivne sigurnosti biti obavezan u svim novim automobilima koji će se prodavati na hrvatskom tržištu. Navedena komisija samo će potvrditi ovu odluku, a iz EU već stiže najava da će ona biti implementirana.
Automatsko kočenje u slučaju nužde će do brzine 60 km/h samostalno zaustaviti vozilo ako se ispred njega ukaže prepreka (i ako vozač ne reagira na vrijeme) – biciklist, pješak ili drugi automobil. Ovaj sustav bit će od velike koristi vozačima u urbanom prometu gdje je svakodnevno mnogo sličnih sudara. Ovako, mnogi od njih će biti izbjegnuti ili će posljedice sudara biti ublažene.