Alfa Romeo Tonale: Primjer talijanskog stila

Novi SUV nasatao je na platformi Fiata 500X i Jeepa Renegade, a po svim najavama bit će malo veći

Velika zvijezda autoshowa u Ženevi je Alfa Romeo Tonale, koncept koji će, kad ubrzo postane serijski model, talijanska tvrtka pozicionirati ispod Stelvia, odnosno u klasu kompaktnih SUV-ova. Nastao je na platformi Fiata 500X i Jeepa Renegade, a po svim najavama bit će malo veći. Taman toliko da se pokuša nametnuti konkurenciji u rasponu od manjeg Volkswagen T-Roca do većeg Nissan Qashqaija.

Tonale je predstavljen u konceptnom obliku pa će neki detalji u produkcijskoj verziji sigurno biti zamijenjeni: poput transparentnih bočnih retrovizora ili uskih svjetala straga, ali osnovne konture će ostati iste. Dizajnerski rad je doista impresivan, svjež i originalan, a zanimljivo rješenje su izdužena prednja svjetla. Također, i unutrašnjost je zanimljiv pogled na Alfinu tradiciju pomiješanu s novim i modernim rješenjima poput digitalne ploče i kontrole klima uređaja na bočnim otovorima za ventilaciju.

Kao i Stelvio, Tonale je dobio ime po planinskom prijevoju (u sjevernoj Italiji). O motorima se ne zna gotovo ništa, ali Fiat ima novu gneraciju benzinaca te kvalitetne dizelaše. Najvaljena je tek hibridna verzija.