Britanski Zavod za javno zdravstvo: Zabranite automobile blizu škola!

Ograničavanjem i ukidanjem prometa u blizini škola omogućilo bi se i da većina djece do njih dolazi pješice ili na biciklima

Često objavljujemo trendove u razvijenijim europskim državama koji bi mogli biti putokaz i nama pa evo najnovije vijesti: britanski Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuku da bi zone u kojima se naplaćuje ulaz automobilima trebale biti proširene na mnoge gradove u toj državi kako bi se unaprijedila kvaliteta zraka.
– Sad sa sigurnošću možemo reći da je cestovni promet najčešći uzrok onečišćenja zraka u gradovima i naseljima kojemu su izložena djeca – rekao je direktor za zdravstvo te organizacije Paul Coford.
– Ograničavanjem i ukidanjem prometa u blizini škola omogućilo bi se i da većina djece do njih dolazi pješice ili na biciklima.
Mnogi gradovi i lokalne zajednice podržavaju ovakvu odluku, ali zasad se ne mogu dogovoriti oko prvedbe mjera na terenu. Coford je istanuo da je vrijeme da i drugi gradovi prate London i uvedu zonu u kojoj će se naplaćivati ulaz automobilima s motorima s ununutarnjim sagorijevanjem. On tvrdi da zbog onečišćenja zraka u Velikoj Britaniji godišnje umire oko 20.000 ljudi.