Sud u Hanoveru zabranio je policijske kamere koje mjere prosjek brzine zbog kršenja građanskih prava!

Javila se grupa građana koja tvrdi da je takav način mjerenja brzine zadiranje u ljudske prava, odnosno da je snimanje i zdržavanje informacija o tablicama automobila u policijskoj bazi podataka nedopustivo

U mnogim državama instalirane su kamere za nadzor brzine koje mjere prosječnu brzinu vozača na nekoj dionici ceste (Austrija, Italija, Belgija, Nizozemska…), a toga se dosjetila i njemačka policija pa je takve uređaje instalirala na 2.2 kilometara dugoj dionici ceste u okolici Hannovera. Ograničenje na toj prometnici je 100 km/h, a dosad je u prebrzoj vožnji uhvaćen 141 vozač (najbrži je u prosjeku vozio 189 km/h). Na tom dijelu ceste često su se događale prometne nesreće pa su Nijemci odlučili pokriti cijelu dionicu, a budu li iskustva dobra, nastaviti s ugradnjom novog sustava u cijeloj zemlji.
Međutim, javila se grupa građana koja tvrdi da je takav način mjerenja brzine zadiranje u ljudska prava, odnosno da je snimanje i zdržavanje tablica automobila u bazi podataka (premda i kratkoročno) nedopustivo. Sad je Upravni sud u Hanoveru odlučio da kamere odmah moraju biti isključene, a njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da će maknuti navedene uređaje. Iz Belgije, pak, javljaju da ovaj sustav kamera postiže odlične rezultate, odnosno da na pokrivenim dionicama pada broj nesreća. Sličan sustav postiže i dobre rezultate u Italiji (na slici).