Prometni savjeti: Planirajte putovanje, koristite pokazivač smjera u kružnom toku, retrovizore…

Pokušat ćemo vam sada dati i nekoliko prometnih savjeta koji nisu toliko česti, a mogli bi vam pomoći u sigurnijoj vožnji

Ne pijte alkohol dok vozite, ne koristite drogu, ne pišite poruke na mobitelu, ne razgovarajte na mobitelu, nove vozite kad ste umorni – sve te savjete ponovili smo vam već toliko puta da se sve doima poput televizijske reklame koju stalno gledate na TV-u. Na žalost, ni ponavljanje ne pomaže pa je još uvijek previše nesreća umornih, alkoholiziranih vozača, a svaki put kad ispred semafora stanete na prometnijoj cesti vidjet ćete vozača ili vozačicu kako koriste mobitel… Pokušat ćemo vam sada dati i nekoliko prometnih savjeta koji nisu toliko česti, a mogli bi vam pomoći u sigurnijoj vožnji.

Planirajte putovanje

Trebali biste znati gdje idete i koliko vremena će vam trebati. Žurite li na poslovni sastanak i shvatite li da kasnite, vozit ćete prebrzo. Zato, isplanirajte putovanje. Ne košta vas ništa, a oslobodit će vas stresa. Na svim navigacijskim uređajima imate i predviđeno vrijeme dolaska pa dan-dvije prije putovanja provjerite kad biste mogli stići i uračunajte određeno vrijeme na prometne gužve ili nepredviđene okolnosti.

Koristite desni pokazivač smjera na kružnim tokovima

Koliko puta ste vidjeli da vozač uključuje desni pokazivač smjera kad napušta kružni tok? U Hrvatskoj gotovo nikada. Uključite desni pokazivač smjera kad napuštate kružni tok! Tako ćete pomoći vozaču ispred vas koje se uključuje u kružni tok, a i vozaču koji vozi iza vas.

Uvijek budite na oprezu

Pridržavate li se prometnih pravila ne znači da ćete biti sigurni u prometu. Uvijek postoji i faktor drugih vozača koji ne signaliziraju promjene smjera, naglo koče pa tek onda uključuju pokazivač smjera, voze ne poštujući razmak… Dakle, uvijek budite oprezni i spremni na brzu reakciju u prometu.

Koristite retrovizore

Pogotovo u ljetnim mjesecima ovo je opasna navika. Ponekad zaboravimo ili smo presigurni pa ne gledamo u bočne retrovizore ili unutarnji retrovizor, a upravo bi se zbog te pogreške moglo dogoditi da prepriječimo put biciklistu ili motociklistu.

Pijte vodu

Kakve to veze ima s vožnjom? Velike! Pad od samo jedan posto u hidrataciji organizma može dovesti do velikog pada koncentracije i umora. Neka vam ne bude teško uza se imati bočicu vode, stati na sigurnom mjestu i popiti gutljaj.