U Volkswagenu demantiraju najnoviju studiju: Električni automobili emitiraju manje CO2 od dizelaša!

u Volkswagenu tvrde da njihov električni Golf na bazi 200.000 prijeđenih kilometara troši ukupno 119 g/km CO2, a dizelski 140 g/km CO2

Volkswagen je odlučio demantirati navode znanstvenika dr. sc. Christopha Buchala, koji je u svojoj studiji zaključio da električni automobili emitiraju više ugljičnog dioksida od dizelaša. Naime, u Volkswagenu tvrde da, računajući proizvodnju baterija, automobila, tekuću potrošnju električne energije te recikliranje njihov električni Golf na bazi 200.000 prijeđenih kilometara troši 119 g/km CO2, a dizelski 140 g/km CO2. U Volkswagenu još napominju da su izračunali da automobili na gorive ćelije vodika emitiraju istu količinu CO2 kao i električni automobili.

Podsjetimo, najnovija studija profesora fizike iz Kölna, dr. sc. Christopha Buchala, koju je objavio IFO institut u Münchenu baca novo svjetlo na električne automobile. Rekli bismo rasvjeta je prigušena i pomalo tamni sjaj nove velike zvijezde automobilske industrije. Profesor Buchal izračunao je da električni automobili u Njemačkoj emitiraju od 11 do 28 posto više ugljičnog dioksida nego dizelaši. Do te je računice došao uzimajući njemački energetski miks (većina električne energije dolazi iz termoelektrana) te činjenicu da je za proizvodnju baterija za električna vozila potrebna velika količina struje.

Uzeo je prosječni radni vijek baterije od deset godina i prijeđenih 150.000 kilometara, svu električnu energiju potrebnu za proizvodnju baterija te došao do zaključka da je samo to vrijedno emisija od 73 do 98 g/km CO2. Doda li se svemu svakodnevna eksploatacija, odnosno struja potrebna za pokretanje automobila, koja uglavom dolazi iz termoelektrana – u realnosti Tesla Model 3 ima emisije od 156 do 181 g/km CO2, a to je mnogo više nego prosječni dizelski automobil.