Rent a car, taksi ili Uber: Američko istraživanje otkriva u kojim je automobilima najviše bakterija!

Najviše je bakterija na prekidačima za otvaranje/zatvaranje prozora, upravljačima, mjenjačima, sigurnosnim pojasevima

Studija koju je proveo Netquote, američki internetski servis za osiguranje, dokazala s je da su kabine vozila Ubera i Lyfta pune bakterija. Uber je usluga koja pomoću aplikacije omogućuje prijevoz putnika sličan taksi prijevozu. Stručnjaci su promatrali broj bakterijskih kolonija po kvadratnom inču i usporedili su nekoliko vrsta prijevoza. U klasičnom taksiju pronašli su 27.593 bakterijskih kolonija, a ako vam se to čini mnogo evo vam jedna usporedba – samo je u aparatu za kavu na istoj površini 32.653 bakterijskih kolonija.

U rent a car automobilima pronašli su čak 2.000.510 bakterijskih kolonija, odnosno 72.5 puta više nego u taksiju. Na kraju, u automobilima Ubera i Lyfta pronađeno je 6.055.963 bakterijskih kolonija. Razlika u odnosu na taksije je ogromna, ali u Americi je tržište taksi usluga precizno regulirano uz oštre standarde čistoće. Inače, na toaletnoj dasci su samo 172 bakterijske kolonije na kvadratnom inču površine. Najviše je bakterija na prekidačima za otvaranje/zatvaranje prozora, upravljačima, mjenjačima, sigurnosnim pojasevima.

Većina tih bakterija može prouzročiti zdravstvene probleme. Dakle, sljedeći put kad sjednete u Uberovo vozilo, neki taksi ili kad uzmete automobil iz rent a car usluge, slobodno priupitajte one koji vam pružaju uslugu – čiste li kabinu automobila! Možda su Hrvatskoj standardi drukčiji.