Sudski slučaj: U Njemačkoj bi mogle pasti brojne kazne za prekoračenje brzine!

Odluče li se vozači žaliti, nema mogućnosti da se provjere podatci jer se sve snimke s kamera brišu

U njemačkom gradu Friedrichsthalu vozač je u zoni u kojoj je ograničenje brzine 30 km/h vozio 57 km/h. Prometna kamera za nadzor brzine snimila je fotografiju i vozaču je na kućnu adresu stigla kazna. Međutim, on se odlučio žaliti i cijeli je slučaj završio na Pokrajinskom sudu Saarske oblasti.

Vozač traži uvid u sirove snimke, odnosno podatke koji će pokazati da je nedvojbeno prekršio ograničenje brzine, ali na suđenju se pokazalo da takav snimljeni dokument ne postoji. Naime, kamera Jenoptic Tarffistar S 350 ima sve potrebne certifikate, svoj posao navodno radi bez greške, ali pohranjivanje podataka je iznimno skupo pa ih u policiji jednostavno izbrišu. Snimke nema, a jedan od temeljnih postulata svake žalbe je da dobijete uvid u podatke.

Sudac se žestoko obrušio na tehnologiju i činjenicu da vozač ne može provjeriti snimku prometnog prekršaja. Rekao je da svaki građanin mora imati pravo da mu sude pošteno. Odluku će donijeti u sljedeća tri mjeseca, a u svi u Njemačkoj nagađuju da bi vozača mogao osloboditi plaćanja kazne. Ovaj slučaj potom bi mogao pokrenuti lavinu sličnih žalbi u cijeloj Njemačkoj i promijeniti praksu kažnjavanja vozača.