SAD planira ograničiti utjecaj Kineza: Pokreću se istraživanja i iskopavanja ključnih metala za proizvodnju baterija!

Tek se planiraju pokrenuti istraživački procesi koji trebaju ustanoviti ima li negdje na američkom tlu kobalta u količinama koje bi opravdale iskopavanja

Nije neka tajna da su Kinezi gospodari industrije električnih automobila jer neposerdno i posredno kontroliraju gotovo sve sirovine za proizvodnju baterija, a i sami proizvode više od 60 posto baterija za električna vozila. Tolika koncentracija moći u rukama samo jedne sile nije pretjerano dobra pa su se u igru uključili Amerikanci. Odbor za prirodne resurse i energiju američkog Senata upravo je raspravio dokument kojemu je cilj povećati iskopavanja i istraživanja rijetkih metala poput litija, kobalta i bakra, a sve kako bi se liberalizirala trgovina, odnosno kako bi se smanjila ovisnost o kineskim izvorima.

Bez novih istraživanja zna se da SAD trenutno ima solidnu zalihu od 35.000 tona litija (ključnog materijala za baterije) u svojim rudnicima. Tek se planiraju pokrenuti istraživački procesi koji trebaju ustanoviti ima li negdje na američkom tlu kobalta u količinama koje bi opravdale iskopavanja. Najveći svjetski proizvođač tog metala je Kongo, ali većinu tamošnjih rudnika i isporuku kontrolira Kina.