Zaradite kažnjavajući druge vozače: U nekim gradovima to je dobar posao!

Gradski zakonodavci u Washingtonu pokušavaju progurati prijedlog da se građane osposobi da kažanjavaju druge druge građane-vozače

U Washingotonu D.C., mjestu gdje vlada jedan od najživopisnijih predsjednika država, trenutno traje rasprava o važnom pilot projektu. Gradski zakonodavci pokušavaju progurati prijedlog da se građane osposobi da kažanjavaju druge druge građane-vozače. Sad, zamislite situaciju da na našim cestama slučajni prolaznik stroji pokraj vašeg automobila i fotografira ga mobitelom?! Gradske ulice postale bi opasnije od svijeta u kojem živi Pobješnjeli Max, a policijske intervencije zbog fizičkih obračuna građana povećale bi se za barem 10.000%.

– Ti ćeš mene kažnjavati, tko ti je dao pravo da to radiš – naravno, ovo je light interpretacija, bilo bi tu i mnogo riječi koje nisu primjerene ovom mediju.

Uglavnom, u Washingtonu bi ovlastili po deset građana u svih osam dijelova grada. Oni bi, pak, mobitelima fotografirali prekršaje koje vide (najčešće nepropisno parkiranje, osobito na biciklističke staze) i slali te informacije policiji. Vozačima bi na kućnu adresu stizale kazne. U medijima su burne reakcije, a neki to izjednačavaju s distopijskim svijetom Georgea Orwella, odnosno romanom 1984.

U mnogim gradovima u SAD-u funkcioniraju slične jedinice, a u New Yorku, primjerice, možete zaraditi ako prijavite vozače kamiona i autobusa ako su zaustavljeni duže od tri minute (ili minutu ispred škole), a nisu isključili motor. Građani dobivaju 25% od iznosa kazne koja iznosi 350 dolara, a jedan gospodin tako je dosad zradio 9000 dolara. Kažu lokalni političari – sve je to zbog sigurnosti prometa i zdravlja ljudi.