Velika promjena: Od 2040. godine Francuska zabranjuje prodaju novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem!

U raspravi je bilo i radikalnijih ideja - neki zastupnici su tražili da se prodaja navedenih vozila zabrani već 2025.  ili 2030. godine

Jedna od najvećih europskih država i najvažnijih tržišta automobila ide u novom smjeru. Od 2040. godine zabranjuje se prodaja svih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a to uključuje i hibride. Dakle, nema više dizelaša, benzinaca, automobila koje pokreće plin. Francuska skupština donijela je takvu odluku i povratka nema, odnosno nema do neke ekološki manje svjesne većine u parlamentu. U raspravi je bilo i radikalnijih ideja – neki zastupnici su tražili da se prodaja navedenih vozila zabrani već 2025.  ili 2030. godine, ali te ideje ipak nisu prošle. Odlučeno je da se i autoindustriji ostavi vremena da se pripremi. Električni automobili očigledno su ključni dio budućnosti osobnog i javnog prijevoza.

Pet godina od navedene granice, 2045., građani neće smjeti prodavati rabljena vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Zaključak? Od 2045. možemo očekivati navalu jeftinih rabljenih automobila iz Francuske. Šalu na stranu, Francuska je povukla ozbiljan potez! Još prije se raspravljalo o toj odluci, najavljivao ju je predsjednik Macron, a sad je i potvrđena.