Oslo želi smanjiti emisije štetnih plinova za 95 posto do 2030. godine!

Među mjerama koje su planirane za postizanje cilja, gradska vlast želi da sva vozila u gradu budu oslobođena emisija

Norveški glavni grad Oslo priopćio je da ima za cilj smanjiti emisiju CO2 za 95 posto do 2030. godine.

– Ovo je najambicioznija klimatska strategija bilo kojeg većeg grada na svijetu – rekao je u izjavi gradonačelnik Osla Raymond Johansen.

– Zajedno sa stanovnicima Osla i gospodarskim sudionicima želimo raditi u sljedećih 11 godina na uklanjanju preostalih izvora emisije klimatskih plinova u gradu – rekao je.

Cilj od 95 posto uspoređen je s emisijama u 2009. godini, što se odnosi i na bazu podataka norveške agencije za okoliš o komunalnim emisijama. Među mjerama koje su planirane za postizanje cilja, gradska vlast želi da sva vozila u gradu budu oslobođena emisija, iako nije htjela ići tako daleko da govori o izričitoj zabrani benzinskih i dizelskih automobila.

Oslo je ovogodišnja Europska zelena prijestolnica, koja također želi smanjiti ukupni promet automobilom za trećinu u odnosu na 2015. godinu, naglašavajući potrebu korištenja javnog prijevoza, biciklističkih i pješačkih staza. Uspjeh projekta dijelom ovisi i o planiranoj provedbi mehanizma za skupljanje i skladištenje ugljika u lokalnom postrojenju za spaljivanje otpada Klemetsrud.

Norveška, najveći proizvođač nafte u zapadnoj Europi vodeći je svjetski korisnik električnih automobila po glavi stanovnika. Skandinavska zemlja također je postavila nacionalnu ambiciju da bi od 2025. svi prodani novi automobili trebali biti modeli nulte emisije.