Praktično iskustvo: Crne kutije u automobilima smanjuju broj prometnih nesreća!

Ako je vozač preagresivan u vožnji jedna od opcija je plaćanje skupljeg osiguranja, a druga je da predstavnik osiguravatelja pozove vozača na razgovor i uputi ga na greške

Tvrtka InsureTheBox u Velikoj Britaniji prodaje osiguranja koja se baziraju na praktičnoj vožnji. U automobil vam ugrade uređaj poput crne kutije koji bilježi sve ključne podatke (brzinu, vozački stil…). Telematika je dostupna osiguravatelju koji kontrolira sve podatke i nakon toga odlučuje što dalje. Ako je vozač preagresivan u vožnji jedna od opcija je plaćanje skupljeg osiguranja, a druga je da predstavnik osiguravatelja pozove vozača na razgovor i uputi ga na greške kako bi korigirao svoje ponašanje na cesti. Umjerena vožnja – niže cijena osiguranja.

U InsureTheBox-u tvrde da su u komunikaciji s vozačima smanjili broj prometnih nesreća za 6 posto te su u tri godine prevenirali 700 nesreća i 22 teška ozljede. Također, naglašavaju da su smanjili prosječnu brzinu svojih klijenata za 21 posto.

Od 2022. godine u sve automobila koji će se prodavati u EU bit će ugrađene crne kutije, ali one će bilježiti samo parametre vožnje prije i tijekom nesreće.