Uvijek je dobro znati: Kad morate isključiti duga svjetla u prometu!?

Obaveza je isključiti duga svjetla i koristiti kratka svjetla prije mimoilaženja s drugim vozilom na udaljenosti s koje vozač prosudi da svjetlom svojeg vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi ususret

Dolazi zima, noći su sve duže, a i glavna svjetla na automobilima koristimo više. U trenucima kad nema magle ili guste kiše i snijega duga svjetla su iznimno korisna – izvan naselja, pogotovo na dugim, ravnim dijelovima cesta kad postoji opasnost od naleta na divljač, a na prometnicama se često mogu naći biciklisti i pješaci. Tada ćete ih prije uočiti, a ranije ćete uočiti i zavoj koji dolazi nakon brzog i ravnog dijela ceste. Mogli bismo nabrojati još mnogo situacija u kojima su duga svjetla korisna, ali idemo se pozabaviti pravilima.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno propisuje da se vozač motornog vozila za osvjetljavanje ceste u pravilu koristi duga svjetla. Obaveza je isključiti duga svjetla i koristiti kratka svjetla prije mimoilaženja s drugim vozilom na udaljenosti s koje prosudi da svjetlom svojeg vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi ususret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom, kad vozač tog vozila prijeđe na kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, a uvijek na udaljenosti manjoj od 200 m.

Također, kratka svjetla potrebno je uključiti i za vrijeme dok se krećete za drugim vozilom na takvoj udaljenosti i u takvu položaju da dugim svjetlima svojeg vozila zasljepljujete vozača vozila ispred sebe. Dok vozilom prolazite pokraj pješaka, kad se krećete cestom koja se prostire neposredno pokraj plovnog puta ili pokraj željezničke ili tramvajske pruge ususret plovilu, odnosno vozilu koje se kreće po tračnicama te kad naiđete na stoku i ostale domaće i divlje životinje. Ne pridržavate li se ovog propisa kazna je 300 kuna.

Ovim problemima pokušala su doskočiti Matrix LED svjetla s velikim brojem pojedinačnih dioda na novim automobilima koja vam omogućuju da imate uključena duga svjetla konstantno, a koja smanjuju snop svjetlosti točno prema vozilima koji vam dolaze ususret. Ako imate financijske mogućnosti, nabavite ih pri kupnji novog automobila.