Znanstvenici tvrde: Policijske akcije pojačane kontrole brzine nisu dovoljno učinkovite, treba smanjivati ograničenja brzine!

Znanstvenici Stefan Bauernschuster i Ramona Rekers godinama su proučavali podatke za svoju studiju i došli su do zaključka da posebne policijske akcije ne mijenjaju ponašanje vozača

Njemački znanstvenici sa Sveučilišta u Passauu (Njemačka) tvrde da policijske akcije poput pojačanog nadzora brzine i kažnjavanja vozača dugoročno nisu dovoljne, jer, dokazano, nakon što završi akcija vozači se vraćaju lošim starim navikama i voze (pre)brzo. Znanstvenici Stefan Bauernschuster i Ramona Rekers godinama su proučavali podatke za svoju studiju (1.5 milijuna prometnih nesreća od 2011. do 2014. godine, podaci s prometnih kamera tijekom pojačanog nadzora i ostalim danima) i došli su do zaključka da posebne policijske akcije ne mijenjaju ponašanje vozača, odnosno zbog takvih akcija oni ne postaju pasivniji.

Istraživači su preporučili da bi veći utjecaj na ponašanje vozača imalo dodatno smanjenje ograničenja brzine. U Njemačkoj se takozvani blitzmarathon održava u travnju. Policija uglavnom izabere jedan dan i pojačano nadzire brzinu.