Jedna rupa na cesti i veliki problemi: U samo sat vremena oštećeno je 25 vozila!

Do većih oštećenja cesta posebice dolazi u proljeće, osobito nakon jakih i dugotrajnih zima

Samo jedna rupa na cesti može stvoriti velike probleme, pogotovo kada se pojavi doslovno preko noći, odnosno kad asfalt erodira uslijed vremenskih neprilika (kiša, poledica, snijeg…). Iznenadit će vozače koji tom dionicom ceste prolaze svakodnevno, a ako je duboka može i oštetiti vozila.

Primjer je cesta B4215, blizu engleskog Highleadona. Tamo je nastala nova rupa na cesti i u samo sat vremena 25 vozača je oštetilo gume na svojim automobilima. Cesta je uska, rupu je bilo teško izbjeći, a velikom broju oštećenih vozila pridonijela je i smanjena vidljivost.

Lokalni mjesni odbor brzo je izdao nalog za krpanje rupe, ali za mnoge vozače već je bilo kasno. Lorraine Evers objavila je fotografije kotača koji je skinula sa svog automobila – bit će nužna promjena gume i naplatka. Budite oprezni, pripazite na rupe na cesti jer se mogu pojaviti tamo gdje ih još jučer nije bilo… U nastavku vam donosimo savjet kako naplatiti štetu u Hrvatskoj ako vam rupa na cesti ošteti automobil.

Ljudski faktor je glavni uzrok prometnih nesreća i nezgoda, no nije i jedini. Uz njega, tu je i stanje ceste, ali i onog što se nalazi – na cesti. Naime, poznato je kako velik broj prometnih nezgoda nastaje upravo zbog smanjenog trenja između kotača i kolnika te zbog oštećenja gornje površine kolnika. Takva oštećenja nazivaju se udarne rupe ili jame. Takve udarne rupe nastaju zbog dotrajalog asfalta i njegove slabe kvalitete te lošeg održavanja i ekstremnih zimskih uvjeta. Do većih oštećenja cesta posebice dolazi u proljeće, osobito nakon jakih i dugotrajnih zima. No, osim rupa, na cestama je još jedna poprilično opasna stvar, posebice u zimskim mjesecima – a to su uspornici prometa, odnosno ‘ležeći policajci’. Svake zime svjedoci smo istim slikama u gotovo svim kontinentalnim hrvatskim gradovima. Napada snijeg, ralice krenu u čišćenje ulica i iza sebe ostave potrgane ležeće policajce. Vire vijci, nedostaju dijelovi… Samo u Zagrebu ležeći policajci postavljeni su na oko 700 lokacija, gotovo svake zime nakon većeg snijega ošteti ih se više od stotinu.
Takvi oštećeni uspornici predstavljaju ogromnu opasnost za vozače i njihove automobile. Kad se naleti na jednu ‘jaču’ udarnu rupu ili oštećeni uspornik, šteta na automobilu je neizbježna, a zna dovesti i do prometne nezgode.
Kako doznajemo od Željke Hlinke, pravne savjetnice Garancijskog fonda u Hrvatskom uredu za osiguranje, u slučaju oštećenja vozila zbog rupe na cesti, ‘ležećeg policajca’ i ostale infrastrukture, potrebno je prijaviti štetni događaj nadležnoj policijskoj postaji.
– Također, treba utvrditi oštećenja na vozilu i to tako da se vlasnik vozila obrati osiguravajućem društvu u kojem ima sklopljen ugovor (policu) o osiguranju od automobilske odgovornosti, gdje će procjenitelj šteta sačiniti izvid štete, popisati oštećenja i fotografirati vozilo – navodi Željka Hlinka, te dodaje da za te radnje vlasnik vozila može angažirati i prometnog vještaka.
– Također, potrebno je utvrditi upravitelja ceste na kojoj je nastalo oštećenje vozila te istom podnijeti odštetni zahtjev – savjetuju u Hrvatskom uredu za osiguranje.
Upitali smo brojne osiguravateljske kuće koliko je vozila ove godine podnijelo takve zahtjeve, koliko ih je riješeno, te je li riječ o povećanju ili smanjenju u odnosu na protekle godine, no, nažalost, odgovore nismo dobili. Dok jedni navode da nemaju takve podatke, drugi ne mogu odgovoriti na upit. Inače, u inozemstvu se ti podaci javno objavljuju…