Koronavirus: Što ako ste propustili rok za ponovljeni tehnički pregled ili odjavu vozila?!

Upravo se posebno i naglašava u navedenoj uputi kako će se razmatrati svaki slučaj pojedinačno na temelju pisanog zahtjeva stranke

Svi se polako oporavljamo od svakodnevice u kojoj nam je život stao zbog Covid – 19 epidemije. Mjere popuštaju, a mnogi rade popise svega što zbog uvedenih mjera obavili nisu. Svi planovi otkazani, namjere modificirane. Budimo se i izlazimo na svjetlo dana sve manje s maskama i zaštitnim rukavicama, socijalna distanca smanjuje se gotovo svakim udahom.

Što ako smo zbog tog izvanrednog stanja propustili obaviti štošta što se obaviti mora, a postoje i financijske posljedice zakašnjenja. Konkretno, stanice za tehnički pregled su radile, međutim što ako vam se odigrao loš scenarij! Onaj od kojeg se svakom vozaču naglo roleta kod tehničkog pregleda. Niste prošli! Vratili vas! Znači s automobilom nešto ne štima! Popravite! Otklonite nedostatak! Odlično, ali gdje i kod koga. Masa servisa i automehaničarskih radionica nije radila. Neki do njih nisu mogli pravodobno jer im je trebala propusnica. Oni koji su i radili, odnosno oni do kojih ste nekako i došli, nije da su imali zalihe rezervnih dijelova, koji trebaju baš vama i zbog kojih ste vraćeni. Naravno sve se može naručiti, samo treba vremena. Vremena! Vremena kojeg nemate! Narudžbe i dostava iz inozemstva su i te kako bili otežani i usporeni. Trajali su ponegdje i tjednima, a vi imate samo ograničeno vrijeme na raspolaganju.

Niste vi krivi! Nitko nije kriv! Nitko nije mogao računati na probleme koji su nas zadesili!. Ne možete vi snositi posljedice za proboj petnaestodnevnog roka! Prekoračen je rok ne vašom krivnjom, bar ste vi tako sebi posložili priču u glavi. Nisam kriv! Rješenje je nađeno u pisanju zahtjeva koji će se obrazlagati! Piši, moli, traži, obrazlaži! Zašto i kako je došlo do kašnjenja!

Naime, Centar za vozila Hrvatske d.d. uputio je još 30. travnja 2020. uputu svim stanicama za tehnički pregled vozila. Produženje roka za ponovljeni tehnički pregled nakon proteka roka od 15 dana moguće je u stanici za tehnički pregled gdje je obavljen i prvi tehnički pregled. Svaki slučaj priča je za sebe naravno! Upravo se posebno i naglašava u navedenoj uputi kako će se razmatrati svaki slučaj pojedinačno na temelju pisanog zahtjeva stranke. U zahtjevu stranka mora obrazložiti razlog kašnjenja i priložiti potvrdu servisne radionice o razlogu kašnjenja servisnih radova na vozilu, te račun o izvršenim radovima. Stanica za tehnički pregled taj će zahtjev dostaviti u Tehnički odjel CVH radi omogućavanja produžetka roka. Ukoliko je zahtjev opravdan, Tehnički odjel će kontaktirati tu stanicu za tehnički pregled i omogućiti produženje roka za ponovljeni tehnički pregled.

Ima još jedno područje na kojem su mogući problemi. Odjava vozila! Znate i sami, vlasnik vozila dužan je odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole. Može li se taj rok produžiti. U istoj gore spomenutoj uputi dostavljenoj svim stanicama za tehnički pregled, otvorena je i ta mogućnost.

Rok za odjavu vozila kojem nije produženo važenje prometne dozvole u roku od 15 dana od njenog isteka može se produžiti na najviše 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Rok se odnosi samo i jedino za odjavu vozila.