HAK: Prometna prognoza za produženi vikend 11. – 14. lipnja 2020. godine

Informativni centar Hrvatskog autokluba sve informacije o trenutnom stanju na cestama objavljuje u kartografskom prikazu na svojim internetskim stranicama

Prva ljetna prometna prognoza za produženi tijelovski vikend bit će ponešto različita od uobičajenih prometnih prognoza za ovo doba godine. Razlog tome je neuobičajena situacija kojoj smo bili svjedoci proteklih mjeseci i koja će se zasigurno odraziti na sezonsku sliku prometa tijekom ljetnih mjeseci. Upravo zbog cijele situacije vrlo je teško, ali i nezahvalno predvidjeti moguće gužve.

Bez obzira što pojačanog prometa kojeg smo navikli gledati u ovo doba godine neće biti u tom obujmu, valja se pripremiti za putovanja tijekom ljetnih mjeseci kad se mijenjaju svakodnevne rute i kad su putovanja nešto duža. Najznačajnije promjene od uobičajenog prometnog režima vide se kod prelaska granica. Zbog toga, ali i drugih redovnih i izvanrednih događaja u prometu, svim putnicima, a osobito vozačima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju o stanju i prohodnosti cesta.

Informativni centar Hrvatskog autokluba sve informacije o trenutnom stanju na cestama objavljuje u kartografskom prikazu na svojim internetskim stranicama. Jednim klikom na kartu mogu se dobiti informacije o autocestama, državnim i županijskim cestama, te graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama, a osim kamera s hrvatskih, mogu se vidjeti i kamere sa slovenskih i austrijskih cesta.

Granični prijelazi trenutno su otvoreni za građane iz pojedinih država članica Europske unije u kojima je na snazi zadovoljavajuća epidemiološka situacija. To su: Češka, Mađarska, Austrija, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovenija, Njemačka i Slovačka. Prilikom ulaska u RH njihovih državljana, prikupljaju se određeni podaci ukoliko će ih se biti potrebno kontaktirati tijekom njihovog boravka u RH. Kako bi se smanjile gužve na granicama pokrenuta je web stranica entercroatia.mup.hr, gdje svi koji ulaze u RH mogu dostaviti svoje podatke. Za sve putnike koji na ovaj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnim prijelazima.

Više o ovome može se pročitati na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba, te na stranicama MUP-a i Vlade RH koje se redovito ažuriranju s najnovijim informacijama.

PROMETNA PROGNOZA

Budući da je riječ o produženom vikendu u RH vjerujemo da će dio naših građana spojiti nekoliko dana i otputovati na kraći izlet zbog čega bi pojačanog prometa moglo biti već od srijede, 10. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama, a u ranim poslijepodnevnim satima na autocestama i važnijim državnim cestama.

Kao što smo u uvodu rekli, gužvi moglo bi biti na graničnim prijelazimazbog evidentiranja ulaska svakog putnika uz prikupljanje dodatnih podataka i to tijekom vikenda.

U nedjelju, 14. lipnja u povratku s produženog vikenda kraći zastoji mogući su na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3), najviše u nedjelju u poslijepodnevnim satima. Također, moguća su čekanja na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju.

Zbog situacije s koronavirusom, privremeno je stavljena izvan snage Naredba o ograničenju prometa na cestama (NN 46/2020) kojom se reguliraju zabrane za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t.

SAVJETI HAK-a

Iako nas očekuje relativno povoljno vrijeme, podsjećamo vas na neka od najvažnijih upozorenja:

  • prije putovanja moramo se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje);
  • dobro pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje – Priprema vozila za ljeto;
  • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
  • važno je pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i vanjske temperature, najbolje do 8 stupnjeva. To je iznimno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete;
  • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
  • uživati u činjenici da putujete na odmor.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontaktni centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana.

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub.