Pogledajte što će svi novi automobili morati imati od 2022. godine: Tu je i utičnica za alcolock!

Zanimljivo je da se spominje utičnica za Alcolock što vjerojatno najavljuje opciju da se recidiviste koji su kažnjavani zbog vožnje pod utjecajem alkohola obveže da prije pokretanja automobila koriste taj uređaj

Članice Europske unije dogovorile su sve promjene koje se tiču novih automobila i vanova, odnosno sigurnosne opreme u njima. Od 2022. godine u svim novim vozilima koji se prodaju u EU, pa time i u Hrvatskoj: bit će ugrađeni utičnica za Alcolock, crna kutija, sustav automatskog kočenja, sustav upozorenja na skretanje u drugi prometni trak (ako nisu uključeni pokazivači smjera)… Također, dizajnerski će svi novi automobili i vanovi morati ponuditi takav oblik prednjeg dijela vozila (poklopca motora) koji će pri sudaru smanjivati mogućnost ozljeda glave pješaka i biciklista.

Zanimljivo je da se spominje utičnica za Alcolock, što vjerojatno najavljuje i promjene u nacionalnim zakonodavstvima, odnosno opciju da se recidiviste koji su kažnjavani zbog vožnje pod utjecajem alkohola obveže da prije pokretanja automobila koriste taj uređaj. Imaju li nedopuštenu količinu alkohola neće moći uključiti motor vozila. Neke države već imaju tu odredbu u zakonodavstvima. Što se crne kutije tiče, ona će snimati telemetrijske podatke – prije, tijekom i nakon prometne nesreće.

Vjeruje se da će s ovim mjerama do 2038. biti izbjegnuto 25.000 smrtnih slučajeva u prometu te 140.000 teških ozljeda. Stručna tijela Europske unije procjenjuju da je za 90 posto nesreća odgovoran ljudski faktor.

Ovi su svi sustavi koji će biti obavezni u novim automobilima od 2022. godine:

– utičnica za Alcolock

– sustav automatskog kočenja

– sustav inteligentnog nadzora brzine (po prometnim znakovima ograničenja brzine – sustav će se moći isključiti)

– detekcija umora

– uključivanje sva četiri žmigavca pri snažnom kočenju

– sustav upozorenja na vozilo, pješaka ili biciklista prilikom vožnje unatrag

– sustav za zadržavanje vozila u prometnom traku

– crna kutija

– proširenje zona zaštitu glave i vozača putnika

– precizan nadzor tlaka u gumama