Nema jasnog stava u Njemačkoj: Većina saveznih država odustala je od strožih prometnih kazni, ali neke ne žele popustiti!

Najviše prijepora bilo je oko oduzimanja vozačke dozvole na mjesec dana

Mnogo je naših građana privremeno zaposleno u Njemačkoj, mnogi putju tamo, pa nije loše upozoriti na kaos koji trenutno vlada. Kao što smo već pisali, ministar prometa Andreas Scheuer prvo je podržao oštrije kazne da bi vrlo brzo reterirao (nakon pobune javnosti) i počeo lobirati protiv većih kazni. Sad su savezne države Bavarska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Schleswig-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Zapadna Pomeranija, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat, Brandenburg i Saksonija objavile da odustaju od novih kazni, a po starom pravilniku vodit će i nove slučajeve prekoračenja brzine.

Najviše prijepora bilo je oko oduzimanja vozačke dozvole na mjesec dana. Podsjetimo, od 28. travnja vozače u Njemačkoj čekaju mnogo teže kazne za prekršaje u prometu. Vozite li 21 km/h brže od ograničenja u naseljenim područjima čeka vas kazna od 80 eura, dva kaznena boda te će vam oduzeti vozačku dozvolu na mjesec dana. Sve navedena kazne vrijede i ako ste brži od 28 km/h na otvorenoj cesti (prije oduzimanje vozačke: grad 31 km/h, a otvorena cesta 41 km/h).

No, nije u cijeloj Njemačkoj isto, Baden-Württemberg zahtijeva još rigoroznije sankcije sankcije, a u Tiringiji ostaju na snazi strži propisi.