Važan dio sigurnosne opreme: Kako funkcionira sustav automatskog kočenja u slučaju nužde?

Uz pomoć radara ili lasera skenira se područje ispred vozila. Senzori kontinuirano u vožnji nadziru ovaj prostor

Sustava automatskog ili autonomnog kočenja u slučaju nužde prisutan je na sve više novih automobila. Njegova je funkcija da upozorava i korigira pogreške vozača, odnosno kasno kočenje i nalet na drugo vozilo, odnosno pješaka ili biciklista. Jedan od uvjeta za dobivanje pet zvjezdica na Euro NCAP testu je i da automobil u serijskoj opremi ima ovaj sustav

Kako radi AEB? Uz pomoć radara ili lasera skenira se područje ispred vozila. Senzori kontinuirano u vožnji nadziru ovaj prostor. Kod nekih vozila u funkciji AEB sustava su i kamere koje uočavaju pješake na rubovima kolnika, odnosno nogostupa.

Svi prikupljeni podatci potom se analiziraju pomoću složenih algoritama u djelićima sekunde. Procjeni li računalo da bi moglo doći do sudara prvo se šalje zvučno i vizualno upozorenje na instrumentnoj ploči, a potom, ako vozač ne reagira, slijedi i automatsko kočenje.

Putujte li visokim brzinama, AEB vjerojatno neće uspjeti potpuno zaustaviti vozilo prije sudara (značajno će ga usporiti), ali u gradskim uvjetima, pri niskim brzinama veće je vjerojatnost da će u tome uspjeti.

Druga, ne odveć pohvalna strana ove tehnologije, je da se ponekad zna uključiti bez realne opasnosti u prometu. Pogotovo je to izraženo u gradskim uvjetima.