U pripremi je novi materijal za automobilske gume: Omogućit će njihovo efikasnije recikliranje!

Znanstvenici također vjeruju da bi njihov novi pristup mogao pomoći recikliranju širokog spektra plastike i drugih polimera

Postoji vrsta plastike koja se naziva termoset (termoreaktivni polimer), a nalazi se u proizvodima koji moraju biti izdržljivi i otporni na toplinu. Iako izvrsno funkcionira kada se koristi, stvara puno zagađenja kada se odbaci jer se ne može lako reciklirati niti uništiti.

Kemičari s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) sada su pronašli način da promijene termoset plastiku kako bi je lakše razgradili, ali i dalje omogućili zadržavanje svojastava koja ju čine praktičnom u svakodnevnoj upotrebi.

Istraživači su otkrili da jednom kada proizvedu novu verziju termoset plastike, ona bi se mogla dalje razgrađivati u prah koji bi se koristio za stvaranje nove plastike. Dakle, u praksi bi s ovim materijalom mogli reciklirati svoje stare automobilske gume u nove. 

Sve je započelo s radom koji je objavljen prošle godine. U njemu su Johnson i njegov tim istraživali metodu za stvaranje razgradivih polimera s uključivanjem građevinskog bloka ili monomera koji sadrži kemijski spoj silitni eter. U svom novom radu, istraživači su otkrili da ako silitni eter monomer čini između 7,5 i 10% termoset plastike, nazvane pDCPD, plastika će zadržati svoju mehaničku čvrstoću, ali će se moći razgraditi u prah s upotrebom fluoridnih iona. 

U drugom dijelu svog rada, istraživači su se bavili s prahom koji je nastao od razgradljivog pDCPD-ija. Otkrili su da nova plastika koju formiraju iz praha ima na neki način čak poboljšana mehanička svojstva u usporedbi s izvornim materijalom. Znanstvenici također vjeruju da bi njihov novi pristup mogao pomoći recikliranju širokog spektra plastike i drugih polimera.

Veći dio starih guma i sad se reciklira, ali ovaj proces mogao bi to učiniti još efikasnijim.