Kaos s prometnim kaznama u Njemačkoj bliži se kraju?! Oštre sankcije za vozače samo u nekim situacijama!

Oštrije kazne bi se primjenjivale samo ako su vozači uhvaćeni u prebrzoj vožnji blizu škola ili vrtića ili ako ih policija uhvati u utrkivanju na otvorenoj cesti

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer sad pokušava završiti priču o novim prometnim kaznama u toj državi, koja se pretvorila u njegov osobni fijasko. Nove kazne su na snazi od 27. travnja. Najkontroverznija mjera je: vozite li 21 km/h brže od ograničenja u naseljenim područjima čeka vas kazna od 80 eura, dva kaznena boda te će vam oduzeti vozačku dozvolu na mjesec dana. Sve navedene kazne vrijede i ako ste brži od 28 km/h na otvorenoj cesti. Prvo je novi katalog kazni slavodobitno najavio ministar prometa Andreas Scheuer da bi, par tjedana kasnije, nakon velikog pritiska javnosti (stroge odredbe o oduzimanju vozačke dozvole naljutile su veći dio građana), isti državni čelnik počeo lobirati protiv njih.

Onda se pojavila i proceduralna greška: sve nove kazne mogle biti izvan zakona, a time i ukinute. Radi se o gotovo milijun kazni, a većina njemačkih saveznih država najavila je da će ih vjerojatno stornirati.

Što se dogodilo? Uredba o strožim kaznama morala se u svakoj stavci pozvati na osnovni Zakon o sigurnosti prometa. Međutim, u Uredbi nije citiran dio Zakona koji se odnosi na privremenu zabranu vožnje. Zbog toga se ona smatra nelegalnom, a sve su izrečen kazne upitne (pogotovo oko 100.000 novih privremenih zabrana upravljanjem motornim vozilima).

Za kraj, Scheuer sad lokalnim vladama nameće novi prijedlog – oštrije kazne bi se primjenjivale samo ako su vozači uhvaćeni u prebrzoj vožnji blizu škola ili vrtića ili ako ih policija uhvati u utrkivanju na otvorenoj cesti. U tom slučaju bi i novčane kazne bile mnogo veće. No, savezne države u kojima je na vlasti stranka Zeleni opire se tom prijedlogu. Oni žele da se samo ispravi proceduralna pogreška. Eto, i Njemačka si može dopustiti malo kaosa.