Nova znanstvena metoda: Plastika u mikrovalnoj pećnici – gorivo za automobile!

Upotreba plastike postala je veliki ekološki problem koji se samo nastavlja povećavati svake godine. Danas, trenutnih 4.9 milijardi tona plastike na zemlji završi na odlagalištima otpada ili u prirodi, a taj će se broj iz godine u godinu samo povećavati. Kemičari sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji pronašli su način da plastične boce, vrećice i […]

Upotreba plastike postala je veliki ekološki problem koji se samo nastavlja povećavati svake godine. Danas, trenutnih 4.9 milijardi tona plastike na zemlji završi na odlagalištima otpada ili u prirodi, a taj će se broj iz godine u godinu samo povećavati.

Kemičari sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji pronašli su način da plastične boce, vrećice i ostalu svakodnevnu plastičnu ambalažu pretvore u čisti izvor vodika. Taj se vodik zatim može ponovno koristiti kao čisto gorivo. Ovaj novi pristup brži je od postojećih metoda i zahtijeva manje energije. Borba protiv klimatskih promjena sve je češća pojava u mnogim zemljama svijeta, a jedan od načina rješavanja tog problema je korištenje čiste energije što nudi upotreba vodika.

U novoj studiji koju je proveo Peter Edwards sa Sveučilišta Oxford i njegov tim, metoda pretvaranja plastike u vodik postupak je u jednom koraku. Tim je prvo razbio plastiku na male komadiće miješajući ih, a potom je slomljene komade pomiješao s katalizatorom željezovog oksida i aluminijevog oksida. Kad se cijela smjesa stavi i zagrije u mikrovalnoj pećnici, katalizator je pomogao plastičnim komadima da oslobode svoj vodik. Rezultat je da se u samo nekoliko sekundi 97% plina oslobodilo iz plastike.

Ostaci su bili gotovo samo ugljikove nanocijevi, a kako se u procesu najviše zagrijavao katalizator, za ovu metodu bilo je potrebno manje energije. Voditelj tima Peter Edwards rekao je:

– Ovo nije dobra primijenjena znanost, već dobra znanost, u primjeni. Otvara potpuno novo područje s velikim potencijalom nudi potencijalni put do upotrebe plastičnog otpada, posebno u zemljama u razvoju, kao put do gospodarstva koja koriste vodik, s učinkovitim omogućavanjem preskakanja upotrebe fosilnih goriva. 

U ovoj fazi ispitivanja su se usredotočila na manje plastične mase od oko 300 grama, dok sljedeći koraci tima neizbježno uključuju veće eksperimente.