Novi sigurnosni pristup: Jesu li fiksne kamere za mjerenje brzine prošlost?

Vozači su se naučili na položaj fiksnih kamera i već po navici smanjuju brzinu u njihovoj brzini da bi ubrzali nakon što ih prođu

Prometna edukacija je važna, ali mnoge države koje su uspješne u smanjenju broja stradalih na prometnicama vjeruju u snagu represije. U Velikoj Britaniji su ogorčeni zbog više od 1700 smrtno stradalih na cestama prošle godine (na ukupno 49.4 milijuna vozača), a to je jedna od najnižih prosječnih stopa poginulih u Europi. Vlasti žele još reducirati broj stradalih, a sad su se odlučile na novi korak. Naime, ne vjeruje se više fiksnim kamerama za nadzor brzine. Vozači su se naučili na njihov položaj i već po navici smanjuju brzinu u njihovoj brzini da bi ubrzali nakon što ih prođu.

Ministarstvo prometa traži od policijskih službenika da upotrijebe novu taktiku i da koriste mobilne kamere koje su najčešće smještene u posebnim policijskim kombijima.

– Moramo poručiti javnosti – ako jurite automobilom veća je vjerojatnost da ćemo vas uhvatiti – rekao je Trevor Hall, direktor Road Safety Supporta, jedna od organizacija koja se brine o sigurnosti cestovnog prometa.