Spašavanje vozila od ‘pauka’: Hitre noge i brza reakcija pomažu!

Niste dužni platiti troškove započetog premještanja vozila – ako ne budu ispunjena kumulativno dva ključna uvjeta

Svaki savjet u pogledu „pauka“ specijalnog vozila kojim se obavlja premještanje vozila uvijek je dobro došao. Najbolja obrana od pauka ukoliko je suditi po propisima i sudskoj praksi, hitre su noge i dobar vid. Krajnje primitivne metode ali rezultiraju optimalnim učinkom.

Ako ste svjesni da niste baš propisno parkirali ili imate bilo kakvih dvojbi po tom pitanju a ugledate pauk vozilo, dajte petama vjetra! Ne oklijevajte! Što prije uletite u vozilo ostavljeno na spornom mjestu to je za vas situacija bolje. Ukoliko vaše prolazno vrijeme ne bude baš zadovoljavajuće i u punom trku stignete do vozila već kad je do njega stigao i pauk, ne očajavajte spasili ste bar 50% od onog što se spasiti dade. Nešto vam nije jasno?

Niste dužni platiti troškove započetog premještanja vozila – ako ne budu ispunjena kumulativno dva uvjeta. Oba uvjeta moraju biti ispunjena! Pazite čak i ako je policijski službenik izdao naredbu o premještanju vozila, a pauk nije još stigao na mjesto gdje se nalazi vozilo – nema naplate troškova premještanja vozila, štoviše nema ni troškova započetog premještanja vozila. Stignete li dakle, prije „pauka“! Troška nema! Sudska praksa potvrdila je to u niz svojih odluka. Primjerice Županjski sud u Karlovcu u presudi Gž-5/2016-2 od 25. travnja 2016. jasno je navedeno: „premještanje vozila se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo „pauk“ došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano pa sve dok specijalno vozilo „pauk“ ne napusti mjesta s kojeg se vozilo premješta …. za djelovanje predmnijeve započetog premještanja potrebno je ispunjenje dva kumulativna uvjeta i to postojanje izdanog naloga za premještanje i dolazak specijalnog vozila „pauk“ na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno … Obzirom da priloženom fotografijom tužitelj nije dokazao da je specijalno vozilo „pauk“ došlo na mjesto nepropisno parkiranog vozila tuženika nisu ispunjeni zakonski uvjeti djelovanja predmnijeve započetog premještanja a time i obveze vlasnika na plaćanje 50% naknade troškova premještanja vozila“.

Nekoliko je momenata od ključnog značaja: jeste stigli prije ili ste stigli prije nego je „pauk“ odnio vozilo, odnosno jeste lu u trećem slučaju stigli nakon što je stvar posve krenula po zlu tj. nakon što je vozilo već „pauk“ odnio, odvezao.

Znači ako samo malo zakasnite ali još uvijek ispuštajući dušu od žurbe stignete prije nego pauk natovaren vašim vozilom napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta – plaćate 50% iznosa. Točnije, vlasnik odnosno korisnik vozila za koje je određeno da se premjesti, plaća 50% naknade radi troškova dolaska specijalnog vozila »pauk« kada je započeto premještanje vozila, a premještanje nije izvršeno.

Premještanje vozila se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo kojim se obavlja premještanje došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano, pa sve dok specijalno vozilo ne napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta.

Uglavnom, može se, ali savjetujemo vam da parkirate na za to propisanim mjestima: zbog sigurnosit prometa, vaših financija, ali i zadravlja – osobito ako niste dugo trčali.