Uklanjanje vozila: Pauk može djelovati samo ako su ispunjene sve pretpostavke!

Nalog za premještanje treba dobro pročitati. O tome svjedoči i jedna uspješna žalba Županijskom sudu u Zadru

Parkiranje danas doista jest ozbiljan problem, osobito u većim gradovima. Što vam vrijedi uštedjeti vrijeme na dolazak i odlazak s posla na način da izbjegavate korištenje javnog prijevoza zbog osobne komocije, kada potrošite dvostruko, ako ne i više minuta na traženje parkinga. Kruženje i kruženje oko namjeravane destinacije, poput mačke oko vruće kaše koja se u konačnici ipak opeče. Izgubi se strpljenje, vrijeme curi, stane se gdje se može stati, neovisno o činjenici smije li se baš tamo stati. Ukoliko niste baš zakrčili posve promet ili kretanje pješaka, sami sebi ćete tolerirati parkiranje na rubu dopuštenoga ili možda malo i zabrazditi u sferu nedopuštenog parkiranja. Sve se u dubini duboke duše iskreno nadajući da neće baš sad naletjeti oni što kazne pišu i pauka zovu. No, znate kako kažu nadanje, ludom radovanje! Popis lokacija na kojima se ne smije parkirati je podugačak! Veće su vam šanse da će vas pauk dići ili da ćete pokupiti kaznu, nego da se to neće dogoditi, ako vam je mjesto gdje ste nakanili ostaviti vozilo sumnjivo. Pribjegavaju tada ljudi dobro znanoj metodi „kartu čitaj, seljaka pitaj“, pa tako prodavača u prvom kiosku znaju s povjerenjem upitati, mota li se tuda „pauk“? Nailaze li tuda često prometni redari, odnosno druge uniformirane osobe koje imaju ovlast za uvođenje reda u parkiranje? Ne može se reći da iskustvena metoda nije najbolja metoda!

Međutim, ako vam pauk ipak odnese vozilo, što činiti? Imate opciju platiti što se platiti mora i poklopiti se ušima ili prigovarati! Kada prigovarate, osporavate da ste pogrešno parkirali, budite oprezni! Ne činite to tek toliko da prigovarate. Pomno čitajte što vam piše, zbog čega vam se na teret stavlja da ste pogrešno parkirali. Moguće je i da su oni koji su izdali nalog za premještanje pogriješili. Što tamo točno piše? Možda piše štogod pogrešno?

Uvijek se na konkretnom primjeru stvari najbolje mogu prezentirati. Recimo parkiranje u blizini raskrižja! Znate i sami, nije dozvoljeno! Međutim, to nije sve! Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako će policijski službenik ili službenik nadležnog upravnog tijela jedinice lokalne i područne samouprave odrediti da se vozilo premjesti na drugo mjesto kad je parkirano ili zaustavljeno na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika, ako smanjuje preglednost prometa. Pazite, mora biti ispunjeno nekoliko pretpostavki, ona da je riječ o manje od 5 metara te ona da smanjuje preglednost prometa. Ako neka od ovih pretpostavki nije ispunjena, ništa! Pazite oba elementa moraju i pisati u nalogu za premještanje vozila! U protivnom, ništa!

Županijski sud u Zadru tako je svojom presudom Gž-773/2019-2 od 24. kolovoza 2020. potvrdio presudu nižestupanjskog suda kojom je odbijen tužbeni zahtjev za isplatom naknade po osnovi naplate po nalogu za premještanje vozila. Tako je u presudi posebno istaknuto „da je analizom odredbe čl. 84. st. 1. točka 5. ZSPC razvidno da se za premještaj vozila mora ispuniti uvjet da vozilo smanjuje preglednost prometa. Uvidom u Nalog za premještaj utvrđeno je da je izdan pozivom upravo na čl. 84. st. 1. točku 5. ZSPC. No, navodeći opis prekršaja u Nalogu za premještaj ne navode se svi elementi te odredbe. Opisujući prekršaj, dakle utvrđujući činjenično stanje, u Nalogu se ne utvrđuje da vozilo smanjuje preglednost prometa što je nužan uvjet da bi se odredio premještaj vozila (navodi se samo da je vozilo zaustavljeno tj. parkirano na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika). Dakle, iako se nalog poziva na primjenu čl. 84. st. 1. točka 5. ZSPC, prema samom opisu prekršaja navedenom u Nalogu za premještaj ne proizlazi da su se ispunili uvjeti iz te odredbe“.

Sud je tako utvrdio da Nalog za premještaj nije valjano izdan i ne dokazuje sve što se trebalo utvrditi prilikom premještaja vozila, pa je i premještaj po tom nevaljanom nalogu nezakonit. Okolnost što je u žalbenom postupku isticano da je dostavljena fotografija nepropisnog parkiranog vozila i da činjenica smanjene preglednosti vozila u konkretnom slučaju proizlazi iz fotografije koja je sastavni dio opisane Naredbe, sud nije ni malo fascinirala. Nalog je strogo formalna isprava i u nalogu za premještaj moraju biti navedene sve odlučne činjenice koje su potrebne da bi se po toj javnoj ispravi postupilo. Ukoliko tome nije tako, a nije bilo, sud utvrđuje da je konkretni premještaj nezakonit.