Teksaški strujni kolaps: Rekordne cijene za jedno punjenje električnih automobila!

Da biste napunili Audi e-Tron ili Tesle s baterijama od 100 kWh bilo je potrebno potrošiti čak 900 dolara ili oko 6000 kuna

Teksaška polarna zima još jedan je indikator moći prirode. Kada hladnoća dođe tamo gdje je ne očekuju, njezine su posljedice razorne. Samo je u Teksasu umrlo najmanje 58 ljudi zbog ekstremnih hladnoća.

No, mnogi će Teksašani zimu 2021. zapamtiti i po rekordnim računima za struju. Trebalo se nekako ugrijati, a računi sad stižu na naplatu. NBC News javlja da su računi za struju nekih kućanstava dosegnuli i 10.000 dolara, što je otprilike kao da bismo električnu energiju za siječanj platili 66.000 kuna u Zagrebu, Splitu ili Osijeku.

Liberalizirano tržište električne energije dovelo je i do velikog rasta cijena pa je u jednom trenutku 1 MWh koštao 9000 dolara što je povećanje za 17.900 posto. Inače mu je cijena oko 50 dolara.

Sve je to dovelo i do povećanja cijena punjenja električnih automobila, što je uz smanjeni domet na niskim temperaturama, potaknulo mnoge građane da preispituju cijeli koncept električne mobilnosti. Naime, da biste napunili Audi e-Tron ili Tesle s baterijama od 100 kWh bilo je potrebno potrošiti čak 900 dolara ili oko 6000 kuna. To je vjerojatno najskupljih tristotinjak kilometara…