Nove ograde uz cestu: Osim buke, zaustavljaju i onečišćenja zraka!

Istraživači s Imperial College Londona dizajnirali su jedinstvenu zakrivljenu barijeru koja može zaštititi ljude od štetnih učinaka onečišćenja zraka iz prometa

Kako zagađenje zraka postaje sve opasniji globalni zdravstveni izazov, znanstvenici neprestano rade na inovacijama za rješavanje ovog problema 21. stoljeća. Na sveučilištu Imperial College London, istraživači koriste tehnike modeliranja protoka zraka kako bi proučavali učinke jedinstvenih struktura uz cestu i kako bi odvratili čestice dalje od pješaka. Zdravstvene zabrinutosti koje proizlaze iz niže kvalitete zraka značajnije su među zajednicama s nižim prihodima, za koje je vjerojatnije da će se nalaziti u blizini prometno opterećenih prometnica. Slično tome, djeca su i osjetljivija i lakše izložena zagađenju zraka jednostavno zbog blizine tla, gdje se s vremenom talože i teži zagađivači.

Znanstvenica Tilly Collins, iz Imperialovog Centra za ekološku politiku, smatrala je da je ovo pitanje posebno zabrinjavajuće.

– Razmišljala sam u sebi, što bih mogao učiniti? I to sada? Pa sam počela istraživati učinak zidova uz ceste – rekla je dr. Collins.

– Postalo je očito da se uz pješačku stranu ovih zidina uz cestu nalaze vrtlozi u kojima kvaliteta zraka zapravo može biti još gora jer zagađivači ostaju zarobljeni u njima  – rekla je dr. Tilly Collins. U početku gradeći jednostavne modele, dr. Collins, dr. Huw Woodward, također iz Centra za ekološku politiku, i Agamemnon Otero iz Energy Gardina, istraživali su ideje urbanog dizajna koji bi ublažili ove vrtložne efekte i poboljšali kvalitetu zraka za pješake i posebno djecu. Inspirirani pregradama na uzletištima i zakrivljenim zvučnim zidovima uz autoceste u Njemačkoj i Nizozemskoj, istraživači su otkrili da će se zakrivljene strukture učinkovitije raspršiti i reflektirati onečišćenja natrag prema cestama i vrlo brzo poboljšati kvalitetu zraka za pješake na poprilično jeftin način.

Osim kvalitete zraka, ove zakrivljene barijere također bi ublažile onečišćenje bukom i mogle bi djelovati kao skele za povećanje zelene infrastrukture u velikim gradovima. Unatoč preprekama, dr. Collins optimistična je za budućnost projekta. Uz povećanu pozornost na izazove povezane s onečišćenjem zraka, postoji potreba za jedinstvenim i učinkovitim urbanim dizajnom, a ove zakrivljene prepreke u stanju su se s tim izazovima boriti i pružiti ogromne koristi široj javnosti.