VIDEO: Koje autonomno vozilo pobjeđuje u utrci Tesle i Waymoa?

Waymovom vozilu je trebalo osam minuta, a Tesli s beta verzijom autonomne vožnje tek nešto više od pet minuta

Nešto je uznemirujuće u pogledu na Waymovo (Google) vozilo, koje samo upravlja, okreće upravljač i kreće se u prometu, a putnik sjedni na stražnjim sjedalima. No dobro, kažu da je to budućnost, a YouTube kanal Whole Mars Catalog testirao je dva vozila, Waymo, odnosno modificiranu Chrysler Pacificu i Teslu Model S FSD Beta. Cilj je bio što prije doći od hotela u okolici američkog Phoenixa do trgovine mješovitom robom.

Tesla i tehnološki milijarder Elon Musk koriste posebne kamere i, prije svega, visoko razvijeni AI softver kako bi električni automobili mogli kontrolirati potpuno nepoznatu okolinu i rute, dok konkurent odabire drugačiji pristup. Googleov izdanak oslanja se na lidarsku tehnologiju sličnu radaru s laserskim senzorima, kao i precizno mapiranje unaprijed ruta kojima će voziti njegova vozila.

Što je pokazala utrka? Waymovom vozilu je trebalo osam minuta, a Tesli s beta verzijom autonomne vožnje tek nešto više od pet minuta. Waymovo vozilo nevoljko je skretalo lijevo na raskrižjima pa je ruta bila mnogo duža. U ovome trenutku ne možemo znati koje je vozilo sigurnije, a to je u ovoj fazi najvažnije.