Revolucionarna guma s NASA-inom tehnologijom: U pripremi je za bicikle, a najavljuju je i za automobile!

Startup je usvojio NASA-inu tehnologiju za proizvodnju zračnih guma otpornih na bušenje i pucanje

Startup Smart je zahvaljujući partnerstvu s NASA-om, konsturirao zračnu gumu za bicikle na temelju svemirske tehnologije stvorene kako bi budući lunarni i marsovski roveri postali otporniji. Smartova METL guma proizvod je suradnje tvrtke s NASA-inim istraživačkim centrom Glenn. Surađujući s NASA-inim inženjerima dr. Santom Padulom i Colinom Creagerom, koji su razvili takozvanu tehnologiju legure memorije oblika (SMA), tim u Smartu osmislio je zračnu gumu, laganu za održavanje, koja bi mogla zamijeniti tradicionalne gume.

Kako samo u SAD-u proizvode približno 246 milijuna guma od gumenih otpadaka godišnje, takva tehnologija mogla bi pomoći u rješavanju neodrživog problema s gumenim otpadom na Zemlji. Gume otporne na bušenje i pucanje također mogu smanjiti tisuće ozljeda uslijed nezgoda s tlakom u gumama. SMA tehnologija omogućuje gumu u potpunosti izrađenu od međusobno povezanih opruga koje ne trebaju zračnicu ili zračni tlak, a otporne su na probijanje.

U Smartu kažu da je guma istodobno elastična poput obične gume i da je čvrsta poput titana. Na temelju NASA-inih testova, gume također pružaju sličnu ili čak bolju trakciju od tradicionalne gume, kao i sposobnost apsorbiranja udara. Kako su izvorno građene za Rovere koji bi mogli izdržati godine ili cijeli životni vijek bez održavanja, SMA-ovi su izgrađeni kako bi se vratili u svoj izvorni oblik na molekularnoj razini pa se mogu deformirati kako bi se prilagodile različitim vrstama terena, a da s vremenom ne izgube strukturni integritet.

Prva guma METL, namijenjena biciklističkom tržištu, bit će dostupna javnosti početkom sljedeće godine. Ako to bude dobro, Smart također želi predstaviti SMA gume automobilskoj industriji i industriji komercijalnih vozila.