Jedan slučaj iz Nizozemske: Električni podizači prozora na automobilima mogu vam amputirati prst!

Kod sustava električnih podizača gdje dugme morate držati cijelo vrijeme, sustava protiv prignječenja uglavnom nema

Upravo to dogodilo se to četverogodišnjoj Nizozemki Ilze 2017. godine. Je li to samo nesretna okolnost ili je bila žrtva štednje proizvođača automobila?Djed djevojčice Fred de Werk (66) iz Tilburga u Nizozemskoj često razmišlja o tom danu. Djevojčici se prst zaglavio u Renault Capturu kada je s djedom bila u obilasku Safari parka Beekse Bergen. Uključila je podizač prozora, a prst je ostao prikliješten na vrhu. Ozljeda je bila toliko ozbiljna da su ga doktori morali amputirati.

Uvijek budite oprezni, jer mnogi automobili i danas nemaju automatski sustav koji će spriječiti da se prilikom zatvaranja prozora na zaglavi prst. Razlike su prisutne čak i među istim proizvođačima automobila, pa neki modeli imaju taj sustav, a neki ne. Njemački ADAC je radio istraživanje po kojem se na primjer vidi da aktualna Škoda Fabia nema uređaj, dok ga je imao njegov prethodnik. Isto se odnosi i na Volkswagen Up (te Škodu Citigo i Seat Mii): trenutnim modelima nedostaje taj sustav, dok ga se može naći u starijim VW Foxu, pa čak i Lupu. Iznimne su razlike i između potpuno novih modela jedne marke: prema ADAC-u, Renault Clio i Captur nemaju sustav, ali električni Zoe ima. Kod nekih modela sustav protiv prignječenja može biti na prednjim staklima, ali ga nema na stražnjim, tamo gdje sjede djeca i gdje ga je logično očekivati.

Kod vozila koja imaju impulsni sustav – pritisnete dugme i pustite ga, prozor se zatim podiže do kraja – taj je sustav ugrađen. Kod sustava električnih podizača gdje dugme morate držati cijelo vrijeme, sustava protiv prignječenja uglavnom nema.

Prisutnost tog sustava možete provjeriti tako da stavite komadić deblje gume na vrh i pokušate podići prozor. Ako prozor dođe do gume (a prije nego što dođe do okvira) i potom se spusti ili se blago vrati nazad i odmakne od gume, tada ima sustav protiv prignječenja. Ako pritisne gumu, tada ga nema.   Dakle, pripazite, pogotovo s djecom!