Propisi: Uskoro stupa na snagu nova Odluka o visini naknade za zdravstvene preglede vozača i kandidata za vozače!

Što je pisalo u dosadašnjoj? Kako su cijene bile do sada definirane? Identično! Međutim, terminologija je bila drugačija

Nova odluka o visini naknade za zdravstvene preglede vozača i kandidata za vozače, donesena 14. travnja 2021. godine, stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama tj. 4. svibnja 2021. Što nam ona donosi?

Novom Odlukom o visini naknade za zdravstvene preglede vozača i kandidata za vozače utvrđena je visina naknade za zdravstveni pregled vozača i kandidata za vozače prve skupine u neto iznosu od 350,00 kn po osobi.  Za vozače druge skupine visina naknade za zdravstveni pregled vozača i kandidata za vozače utvrđena je u neto iznosu od 450,00 kn po osobi.

Naknada za zdravstveni pregled Drugostupanjskog zdravstvenog povjerenstva za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača i kandidata za vozače propisana je u neto iznosu od 750,00 kn po osobi.

Tko su vozači prve, a tko druge skupine? Odgovor na to pitanje valja potražiti u Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače. Tamo je jasno definirano kako prvu skupinu čine vozači vozila kategorije: A, A1, A2, AM, B, BE, F i G. Drugu skupinu čine vozači vozila kategorije B koji koriste vozačke dozvole u profesionalne svrhe, te vozači vozila kategorije: C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E i H.

Stupanjem na snagu nove Odluke o visini naknade za zdravstvene preglede vozača i kandidata za vozače dosadašnja je stavljena izvan snage. Što je pisalo u dosadašnjoj? Kako su cijene bile do sada definirane? Identično, odnosno nema poskupljenja (što je dobra vijest)! Međutim, terminologija je bila drugačija, ključna odrednica za razlikovanje iznosa koji je trebalo platiti bila je činjenica je li upravljanje vozilom osnovno zanimanje, odnosno sastavni dio posla koji pretežito obavljate ili nije.

Naime, u Odluci o visini naknade za zdravstvene preglede vozača koja je na snazi od  20. 5. 2010. do 3. 5. 2021. bila je propisana  visina naknade za zdravstvene preglede vozača i kandidata za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje, odnosno sastavni dio posla koji pretežito obavljaju u iznosu od 450,00 kn neto. Iznos od 350,00 kn bio je utvrđen kao visina naknade za zdravstvene preglede vozača  i kandidata za vozače kojima upravljanje vozilom nije osnovno zanimanje. Naknada Drugostupanjskog zdravstvenog povjerenstva za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača i kandidata za vozače  koja je sad novom odlukom propisana neto iznosu od 750,00 kn u Odluci iz 2010. nije se ni spominjala.