Kraj za ručne mjenjače: Uskoro bismo mogli ostati bez njih jer se ne ‘slažu’ sa sustavima aktivne sigurnosti!

Sustav automatskog kočenja u slučaju nužde mnogo jednostavnije funkcionira s automaticima

Portal koji prati industriju, Automotive News Canada, najavljuje da bi pojava sigurnosnih tehnologija mogla ubrzati izbacivanje ručnih mjenjača iz automobila. Tehnika automatskog kočenja, posebno s ostalim aktivnim sigurnosnim sustavima, mogla bi presuditi ručnim mjenjačima jer s njima ti sustavi ne rade jednako dobro.
Uz širenje električnih vozila (automatici) i hibrida (klasični automatici ili CVT mjenjači), automobili koji su opremljeni ručnim mjenjačem čine mali postotak prodaje preko velike bare, ali i Europi se njihov postotak smanjuje. Jedan od snažnih aduta dugo je manja potrošnja goriva s ručnim mjenjačima, ali s modernim automaticima i ta se razlika smanjuje ili briše.

Sustav automatskog kočenja u slučaju nužde mnogo jednostavnije funkcionira s automaticima. Mazda Kanada izvijestila je da je 2016. godine 19,2 posto prodanih automobila bilo opremljeno ručnim mjenjačima, a u 2020. godini ta je brojka pala na samo 6,4 posto. S velikim padom prodaje ručnih mjenjača uskoro se i proizvođačima neće isplatiti prodavati ih, odnosno održavati tvorničke linije s tom vrstom transmisije.

Globalno tržište ručnih mjenjača sad je na samo 17,1 posto i tek na 1,2 posto u Sjevernoj Americi.