Teški prekršaji u prometu: Kako oduzeti vozačke dozvole onima koji ih nikada nisu imali?!

Sve će vas izrečene mjere i zabrane pričekati i stići kad jednom s uspjehom položite vozački ispit

Ima onih koji vozačku dozvolu smatraju tek pukim papirom, neovisno o tome što je u naravi plastična! Formalnost, jer kao bitno je znati voziti, a papir je tek puki papir, odnosno plastika! Neki od takvih genijalaca što s dubokim prezirom gledaju na bespotrebno kolekcioniranje dozvola i diploma znaju se pozvati i na činjenicu kako ni britanskoj kraljici Elizabeti II. ne treba niti vozačka dozvola niti registrirano vozilo da bi sve bilo legalno i legitimno. Skromno, zar ne? Zaboravljaju da je britanska kraljica jedina tako privilegirana osoba u čitavoj Velikoj Britaniji. Jedina, a ovi naši mudraci niti žive na Otoku niti su nosioci predmetne titule.  

Upravo zbog takvih što s prijezirom gledaju na polaganje vozačkog,  koji voze prije nego polože, prije nego zapravo steknu pravo na upravljanje vozilom mnogi se boje i zaviriti  na cestu.

Nerijetko je riječ o ponavljačima, onima koji uporno i dosljedno ne odustaju od nauma da voze iako položili nisu. Tek kada se zaustave u rutinskoj kontroli ili još gore, uzrokuju prometnu nesreću, utvrdi se da je tu sva sila prometnih prekršaja u „kompletiću“ ostvarena. Ne samo da nisu stekli pravo na upravljanje vozilom tj. nemaju vozačku, već znaju i upravljati neregistriranim vozilom, pored toga znaju biti i ne vezani, a povrh svega i dobrano pod „gasom“, odnosno s nedozvoljenim promilima u krvi. Čisto da se nađe, sve po sistemu nema da nema.  I što s takvima? Kako takve kazniti? Kako takvima oduzeti vozačku, kad je nikada ni imali nisu? Što takvima znači izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom kad ionako njime upravljati ne smiju? Što njima znače negativni prekršajni bodovi kad ionako legalno i legitimno voziti ne smiju?  

Stavimo se za promjenu u njihovu kožu! Što ako me policija uhvati da vozim prije nego sam položio vozački? Što mi mogu? Osim što vam mogu odrediti novčanu kaznu, odnosno osim što možete završiti u zatvoru na stanovito vremensko razdoblje, budete li uporni i dosljedni u nakani  da se više puta pojavite u ulozi vozača bez vozačke ima još nešto. Može vam se odgoditi zadovoljstvo da legalno i legitimno vozite i nakon što se dočepate vozačke dozvole. Sve će vas izrečene mjere i zabrane pričekati i stići kad jednom s uspjehom položite vozački ispit, odnosno steknete pravo na upravljanje vozilom.

Krenimo s novčanim kaznama. Osoba koja upravlja motornim vozilom, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

Pored novčane ili zatvorske kazne vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine će se rješenjem odbaciti.