Nema više zaustavljanja zbog manjih prometnih prekršaja: Razlog je rasizam!

Philadelphia je postala prvi veliki grad u SAD-u koji je policiji zabranio zaustavljanje vozača zbog prometnih prekršaja niske razine

Gradsko vijeće Philadelphije je 14. listopada usvojilo zakon nazvan 14-2. Prekršaji tzv. niže razine sada se smatraju sekundarnim prekršajima i uključuju stvari kao što su problemi s registracijskim pločicama i odbojnicima, napuktnutim svjetlima i manjim opstrukcijama. Vozači koji počine takve prekršaje sada će samo poštom dobiti upozorenje ili navođenje sudskog presedana.

CNN izvještava da su u 72 posto zaustavljanja u prometu koje je policija izvršila između listopada 2018. i rujna 2019. vozači bili afroamerikanci, unatoč tome što čine 48 posto stanovništva Philadelphije. Podaci iz ove godine pokazuju da su afroamerički vozači činili čak 67 posto zaustavljanja u usporedbi sa samo 12 posto bijelih vozača.

Novi zakon također uključuje i prateći zakon kojim će se uspostaviti baza podataka koja se može pretraživati, dostupna javnosti, a koja će zahtijevati od policijskih uprava da navedu sva zaustavljanja u prometu, uključujući tko je zaustavljen i razlog zaustavljanja.

– Vjerujemo da je ovo pravedan i uravnotežen pristup rješavanju rasne nejednakosti bez ugrožavanja javne sigurnosti – rekla je policijska uprava.