Velike naftne kompanije kupaju se u novcu zbog rekordnih cijena nafte: Zarada od prodaje goriva mjeri se desecima milijardi dolara!

Dioničarima 11 najvećih kompanija podijelno je 36.5 milijardi dolara dividendi

Sve nas muči visoka cijena nafte i, posljedično, naftnih derivata. No nekima je su one dobordošle, oni ih potiču i trljaju ruke zbog njih. Najveće naftne kompanije koje djeluju u Americi, takozvani Big Oil, bilježe ogromne profite ove godine, a s njima i dioničari.

Najveće naftne i plinske tvrtke ostvarile su ukupnu dobit od 174 milijarde dolara u prvih devet mjeseci ove godine zbog porasta cijena benzina u SAD-u porasle, navodi The Guardian.

Ukupni prihodi, dostavljeni Guardianu, pokazuju da su samo u trećem tromjesečju 2021. 24 vodeće naftne i plinske tvrtke ostvarile više od 74 milijarde dolara neto prihoda. Samo je Exxon u trećem tromjesečju ostvario neto prihod od 6,75 milijardi dolara, što je najveći dobitak od 2017., a prihodi su skočili za 60% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tvrtka je navela rastuće cijene nafte za povećanje dobiti, kao i BP, koji je u trećem tromjesečju ostvario 3,3 milijarde dolara dobiti.

Cijene benzina dostižu sedmogodišnji maksimum u SAD-u zbog sve veće cijene nafte, a Amerikanci sada plaćaju oko 3,40 dolara (oko šest i pol kuna za litru goriva) za galon goriva u usporedbi s oko 2,10 dolara prije godinu dana.

Bidenova administracija upozorila je da skuplje gorivo šteti ljudima s niskim primanjima te je pustila 50 milijuna barela nafte iz nacionalnih strateških rezervi kako bi smanjila troškove .

Naftne i plinske tvrtke dosad su iskazivale minimalan interes za povećanje proizvodnje kako bi pomogle u smanjenju troškova, a novo izvješće vladine grupe za nadzor Accountable.US optužuje ih da koriste napuhane cijene.

– Amerikanci koji krivca za probleme koji doživljavaju na pumpama ne moraju tražiti dalje od rukovoditelja bogatih naftnih i plinskih kompanija koji su odlučili napuniti vlastite džepove radije nego sniziti cijene goriva – rekao je Kyle Herrig, predsjednik Accountable.US.

Dioničarima 11 najvećih kompanija podijelno je 36.5 milijardi dolara dividendi.