Rekorderi po novom zakonu: Pogledajte najteže prekršaje na hrvatskim cestama u malo više od dvije godine!

Možda je najbizraniji slučaj vozača koji blendao i zvučnim signalima pokušao ubrzati - presretač

Blendaju presretačima, jure 250 km/h, voze s 4,65 promila alkohola – ovo su najveći ili najteži prometni prekršaji od donošenja novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kroz duže od dvije godine primjene zakona izrečene su novčane kazne do 60.000 kuna, zatvorske do 50 dana, zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 18 mjeseci. Muški rekord od čak 4,65 promila alkohola u krvi drži 43-godišnjak dok je među ženama rekorderka kojoj je izmjereno 3,27 g/kg. Vozač Ferrarija je ulovljen pri 250 km/h dok je vozač Mercedesa mislio da je brži od policijskog presretača, kojeg je prethodno svjetlosnim i zvučnim signalima upozoravao da mu se makne s prometnice.

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019), koje su stupile na snagu 1. kolovoza 2019. godine, u značajnoj su mjeri pooštrene kazne za počinitelje najtežih prekršaja kao i kazne za višestruke počinitelje teških prekršaja.

Od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama do 30. studenog 2021. godine utvrđeno je 1.684.279 prekršaja u prometu na cestama. Od toga, 4186 prekršaja počinili su vozači motornih vozila koji su se odbili podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu odnosno uzimanju krvi ili urina na alkohol, droge ili lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilom.

Prema statističkim pokazateljima, u prvih deset mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama smrtno je stradalo 260 osoba, što je za 54 osobe ili 26,2 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (206 poginulih osoba).

Prenosimo policijske podatke o najvećim izmjerenim brzinama i koncentraciji alkohola kod vozača te druge teške prometne prekršaje.

PU primorsko-goranska

Protiv vozača u Omišlju na Krku je podnijet optužni prijedlog za novčanu kaznu od 60.000 kuna i zabranu upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od godinu dana jer je s 2,18 promila u krvi upravljao osobnim vozilom bez položenog vozačkog ispita.

Novčana kazna od 40.000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja trajanju od godinu dana podignuta je protiv 21-godišnjaka području Njivica zbog bez vožnje bez vozačke dozvole i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Potom, 40.000 kuna kazne i godinu dana bez vozačke dobio je i 24-godišnjak kojeg su u Rijeci zaustavili bez vozačke dozvole, bez osobne iskaznice i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije.

PU zagrebačka

U ulici kneza Branimira 50-godišnji vozač upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola od 3,61 g/kg te izazvao prometnu nesreću. Smješten je u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otriježnjenja, a na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu donesena je presuda – izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 11.300  kuna te mu je izrečena zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Velika koncentracija alkohola zabilježena je kod 43-godišnjakinje koja je upravljala osobnim automobilom na Slavonskoj aveniji u Zagrebu dok je u organizmu imala 3,27 g/kg alkohola.

Na kraju, 41-godišnji recidivist upravljao je kolnikom ulice Hrvatskog proljeća u smjeru zapada osobnim automobilom marke Volkswagen bez položenog vozačkog ispita. Nesavjesni vozač je uhićen te nakon prekršajne obrade priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Proglašen je krivim zbog počinjenog prekršaja te mu je sutkinja izrekla novčanu kaznu u iznosu od 6.000 kuna.

PU vukovarsko-srijemska

U pokušaju bijega od presretača 38-godišnjem bosansko-hercegovačkom državljaninu je naplaćena kazna od 15.000 kuna te izrečena zabrana korištenja inozemne vozačke dozvole u Hrvatskoj u trajanju od tri mjeseca. On je s Mercedesom njemačkih registracijskih oznaka krećući se lijevom prometnom trakom autoceste, iako je desna prometna traka bila slobodna, davanjem svjetlosnih i zvučnih signala požurivao vozilo ispred sebe. To vozilo je bilo – policijski presretač. Pri 250 km/h je obišao policijsko vozilo te je kasnije udario u prometnu opremu i ploču te zaštitnu ogradu.

PU osječko-baranjska

Policijski dräger je u krvi 42-godišnjaka izmjerio 3,87 promila, a prethodno je udario u prometni znak te napustio mjesto događaja. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 10.300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

PU karlovačka

Vozač je imao 4,65 promila alkohola za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta i za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom, izmjereno je na odmorištu Dobra jer je 43-godišnjak upravljao za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta te za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom. Nadležni sud izrekao mu je kaznu zatvora u trajanju od 50 dana, novčanu kaznu od 3000 kuna i zabranu upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 18 mjeseci.

PU šibensko-kninska

Zbog brzine od 250 km/h u Ferrariju, na autocesti A1 kod Šibenika, 39-godišnji njemački državljanin je kažnjen sa 6000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od mjesec dana na području Republike Hrvatske.