Veliko istraživanje: Dizelaši su ‘čišći’ od bezinaca, ali ne mogu parirati električnim vozilima!

Što se tiče ukupnih emisija, dizel je 22 posto bolji od benzinskog motora

Sveobuhvatno njemačko istraživanje bavilo se danas atraktivnom temom – koji automobili djeluju blagotvornije na okoliš? Električni automobili su znatno manje štetni za klimu od automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, i to u njemačkom energetskom miksu u kojem je samo 40 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Znanstvenici sa Sveučilišta njemačkih oružanih snaga u Münchenu to su utvrdili usporedbom čak 790 aktualnih vozila.

Uzimala se u obzir ne samo potrošnja, već i cijeli ciklus proizvodnje uključujući i recikliranje. Kao referenca korišten je benzinski motor. Što se tiče ukupnih emisija, dizel je 22 posto bolji od benzinskog motoraŠto se tiče ukupnih emisija, dizel je 22 posto bolji od benzinskog motora, a u kombinaciji s hibridnim pogonom prednost je 37 posto.

Za prirodni plin, poboljšanje u odnosu na benzinski motor je 46 posto, a za takozvani konvencionalno proizveden vodik je 60 posto. Bioplin iz organskih izvora postiže vrhunske vrijednosti, što osigurava smanjenje od 81 posto.