Američki odgovor protiv visokih cijena goriva: Povećava se udjel etanola u benzinu!

Biogoriva, dakle, imaju i negativno stranu, ali bi mogla donijeti kratkoročne instrumente protiv visokih cijena ruske nafte

 

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da će benzin E15 biti odobren za korištenje tijekom cijelog ljeta 2022. godine – u pokušaju da spriječi cijene povećanja cijena goriva. Teška vremena zahtijevaju teške mjere, ali i iza njih su posljedice. Uštede za potrošače goriva vjerojatno će biti male (oko 10 centi po galonu) u usporedbi s mogućom golemom štetom koja bi se tim biogorivom mogla nanijeti okolišu.

Etanol iz E15 dobiva se uglavnom kukuruza, a sastoji se od otprilike 10,5 posto do 15 posto mješavine s benzinom, prema Ministarstvu energetike SAD-a (DOE). Obično nije dostupan ljeti jer se pri visokim temperaturama spaja sa smogom. Automobilska goriva s visokim udjelom etanola mogu osloboditi dodatnu paru, koja zauzvrat stupa u interakciju sa sunčevom svjetlošću i povećava razinu ozona na razini tla, ističu u Agenciji za zaštitu okoliša (EPA). U manjim količinama oznon iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, odnosno ima utjecaj na ljudsko zdravlje.

Biogoriva, dakle, imaju i negativno stranu, ali bi mogla donijeti kratkoročne instrumente protiv visokih cijena ruske nafte. Problem je što samo 1,5 posto benzinskih stanica u Americi podržava ovaj tip goriva, pa ostaje vidjeti koliki će biti doseg ove mjere.

Naftnoj industriji u Americi se ovaj potez američke administracije neće svidjeti jer će smanjiti upotrebu goriva, koje proizvodi…