Snima se u vožnji: Europska država će pomoću tisuća Mercedesovih automobila pratiti stanje cesta!

Kako navode iz ministarstva, glavna prednost ovog projekta je što će nadležne službe za ceste odmah imati brže i ažurnije informacije

Nizozemsko ministarstvo infrastrukture i gospodarenja vodom prošlog je tjedna objavilo da će se za praćenje stanja na cestama koristiti automobili Mercedes-Benz. Moderni automobili puni su senzora i kamera. Mercedesovi modeli nisu iznimka. Takva vozila stoga svakodnevno prikupljaju vrijedne informacije o cestama, prometnoj situaciji i vremenu. Ovi (anonimizirani) podaci sada se šalju u takozvani Mercedes-Benz Vehicle Cloud. No, u bliskoj budućnosti, ti će podaci također stići do nadležnih tijela za ceste, pokrajina i općina putem programa Road Monitor (ROMO), pod uvjetom da vlasnici daju dopuštenje za to. Od vlasnika Mercedesa tražit će se privola za dijeljenje podataka o vozilu.

Uvjet za to je da je kompatibilnost s tzv. Car-to-X tehnologijom koja omogućuje međusobnu komunikaciju i razmjenu podataka. To znači da automobil A detektira klizavi kolnik na određenoj ruti i onda se te informacije prosljeđuju drugim vozačima. Sada će se informacije očigledno slati i na server Ministarstva. Glasnogovornik Mercedesa kaže da je tehnologija standardna u sve više modela, kao što su E-Klasa, S-Klasa, GLE i GLS.

Mercedes i Ministarstvo za infrastrukturu i gospodarenja vodom ne mogu točno reći koliko će modela u Nizozemskoj sudjelovati u dvogodišnjem testiranju. Glasnogovornik ministarstva kaže da se radi o tisućama automobila.

Kako navode iz ministarstva, glavna prednost ovog projekta je što će nadležne službe za ceste odmah imati brže i ažurnije informacije o stanju na cesti, uvjetima na kolniku, oštećenjima, ali i nelogičnostima sa znakovima ili signalizacijom koji mogu biti opasni po vozače.