Češki milijarder je oslobođen: Vozio je 417 km/h na Autobahnu, a prijavljen je za nelegalno utrkivanje!

Prema njemačkim prometnim pravilima možete voziti ekstremno brzo ako to dopuštaju vidljivost, vremenski uvjeti i osobne vještine vozača te karakteristike vozila

Češki milijarder Radim Passer (58) koji je jurio 417 km/h njemačkom autocestom, prijavljen je zbog opasne vožnje, odnosno utrkivanja, premda na to dijelu autoceste nije bilo ograničeanja. Tijekom vožnje se snimao. Prema podacima Državnog odvjetništva u Stendhalu (Saska-Anhalt) to nije kazneno djelo. Prema njemačkom Kaznenom zakonu, solo utrka je kažnjiva i ako se vozač kreće neprimjerenom brzinom te vozi nepromišljeno kako bi postigao najveću moguću brzinu.

Niti jedan od tih uvjeta nije ispunjen, zaključilo je Državno odvjetništvo nakon istrage. Ne postoji ograničenje brzine na relevantnom dijelu autoceste A2 (Berlin-Hannover), tako da nema prekoračenja, objasnio je tužitelj Thomas Kramer u petak Mitteldeutscher Rundfunku (MDR). Njemačka prometna pravila definiraju da možete voziti ekstremno brzo ako to dopuštaju vidljivost, vremenski uvjeti i osobne vještine vozača te karakteristike vozila.

Prema riječima policajca, na snimci nema traga neopreznoj vožnji. Uvjeti u prometu bili su vrlo dobri s obzirom na odabranu rutu, rano vrijeme i vidljivost. Osim toga, kaže da je automobil, Bugatti Chiron, dizajniran za vožnju tako velikim brzinama. Tijekom vožnje nitko nije bio ugrožen, na snimci nema drugih vozila, rekao je Kramer. Prema njegovim riječima, vozača se ne može optužiti za nesmotrenost jer je izabrao najbolje vrijeme, najbolje vremenske i cestovne uvjete. Slučaj je stoga obustavljen.