Proizvodnja biogoriva i rat u Ukrajini: Samo vozači u Europskoj uniji svakodnevno ‘spale’ 15 milijuna štruca kruha!

Rat u Ukrajini mijenja prioritete, pogotovo kada je ugrožena opskrba hranom...

Biogoriva se u Europi, ali mnogim drugim dijelovima svijeta, miješaju kako se smanjila upotreba fosilnih goriva (u ukupnom ciklusu proizvodnje biogoriva mnogo su manje emisije CO2), ali s ruskim napadom na Ukrajinu i ratom koji će, očigledno, trajati mjesecima, ova strategija pokazuje se kontroverznom.

Problem leži u činjenici da se biomasa jestivih usjeva pretvara u goriva poput etanola i biodizela. Premda je većina tih sirovina kasnije prenamijenjena za stočnu hranu, kupnja usjeva za biogoriva na međunarodnom tržištu pridonosi povećanju cijena. Znate i sami da cijene rastu zbog krize, smanjenja uvoza ruske nafte te smanjenog uroda žitarica na ukrajinskim poljima. Cijena pšenice (koja se koristi u proizvodnji etanola) i suncokretovog ulja (koristi se u biodizelu) značajno je porasla od izbijanja rata.

Prema nedavnoj studiji nevladine organizacije za mobilnost, Transport & Environment (T&E), oko 10.000 tona pšenice, što je jednako količini od 15 milijuna štruca kruha potroši se dnevno kao etanol u automobilima u državama Europske unije. T&E spada u skupinu nevladinih organizacija koje pozivaju vlade EU-a da odmah zabrane uzgoj usjeva za proizvodnju biogoriva, upozoravajući da bi nastavak tog trenda mogao dovesti do izmicanja cijena hrane kontroli.

Xavier Noyon, glavni tajnik Europskog odbora za biodizel (EBB) izjavio je:
– Premda je očito da smo tijekom ove krize, kao i prije nje, vidjeli visoke cijene hrane, nije došlo do značajnijeg odnosa između biogoriva i globalnih cijena hrane. Mnogi drugi čimbenici, poput cijene nafte, imaju mnogo značajniji utjecaj na cijene hrane.

Kontroverze oko uporabe biogoriva će ostati. Njegove neosporne prednosti, u usporedbi s fosilnim gorivima, moraju se uravnotežiti s njegovim utjecajem na cijene hrane na tržištu, pogotovo zato što je nekoliko zemalja u razvoju započelo racioniranje hrane očekujući ozbiljne krize.