U Njemačkoj je gorivo znatno pojeftinilo: Država je smanjila porez na energiju!

Benzin je jeftiniji 35 centi po litri, a dizel 17 centi

U Njemačkoj je jučer svanulo malo vedrije jutro, u prenesenom značenju, naravno. Sigurno je negdje u Bayerisches Alpenvorlandu bilo maglovito ili kišovito, ali tamošnjim stanovnicima zasjelo je sunce, kao, uostalom, i svim Nijemcima i ljudima koji žive u toj državi. Vlasti su se, naime, odrekle velikog dijela poreza na energiju što je rezultiralo značajnim smanjenjima cijena goriva. Benzin je jeftiniji 35 centi po litri (porez smanjen za 30 centi, a ostatak je PDV), a dizel 17 centi, što je više od dvije i pol kune, odnosno kunu i pol po litri. Ova mjera trajat će sve do 1. rujna, kada se i najviše putuje.

Dakle, u Njemačkoj sada benzin u prosjeku košta 2.01 eura, a dizel 1.99 eura po litri. I dalje nije malo, ali imaju Nijemci veće plaće pa će nekako preživjeti.

Inače, Nizozemci su zabrinuti jer su njihovi građani krenuli u Njemačku po gorivo i navodno pune tankove vozila, ali prevoze ga i u kanistrima. Zbog toga postaju opasnost u prometu, odnosno u slučaju sudara raste vjerojatnost od katastrofalne eksplozije.