Robot je kriv za sve? Teslin Model 3 kupcu je isporučen s oštećenjima, a pogođene bi mogle biti tisuće vozila!

Vozač sada želi novi Model 3, i to onaj koji je proizveden u Kini

Problemi se obično javljaju kada neki dijelovi ne funkcioniraju kako je to zamišljeno. Nakon toga, ako vozači imaju sreće, dolaze opozivi i saniranje. Ako imaju manje sreće, dolazi do ozbiljnih kvarova, koji mogu ugroziti ljudske života. No neki problemi nastaju u tvornicama zbog lošijeg kalibriranja strojeva, a ovo je jedan primjer.

Jedan vozač je u veljači 2021. za 54.000 eura kupio Model 3 Long Range (LR). Kada je  trebao zamijeniti zimske gume u proljeće, primijetio udubljenja na podvozju te slomljenu točke za podizanje dizalicom.

Nakon što je istražio situaciju, vozač je otkrio da više kupaca ima isti problem i saznao da ga je prouzročio robot u tvornici u kalifornijskom Fremontu. Tvrtka je čak pismeno priznala da je proizvodni proces izmijenjen 26. travnja 2021. da bi se izbjegli takvi nedostaci.

Procjenjuje da tisuće ili čak deseci tisuća vozila imaju ista oštećenja na karoseriji. Odvjetnik Christoph Lindner pokrenuo je web stranicu Tesla Anwalt (Odvjetnik za Tesle)  s namjerom da pomogne kupcima ove marke, javlja E-Fahrer.

Teslini stručnjaci su se pokušali ograditi, govoreći da je to samo kozmetički nedostatak, a jedino što su učinili je nekoliko fotografija spornih oštećenja mobitelom. Onda su tvrdili da ovaj nedostatak nije pokriven jamstvom, što nije istina. Osim što su vlasniku pokušali uskratiti prava iz garancije, iz Teslinog servisa su rekli i da je jedini mogući popravak zamjena baterije. To bi kupca koštalo 15.000 eura. Vlasnik je potom uzeo odvjetnika, koji ga zastupa u sporu.

Odvjetnik je u rujnu 2021. podnio tužbu Okružnom sudu I u Münchenu i zatražio neovisni pregled automobila. Njemački sud je dodijelio vještaka DEKRA-e da provjeri Model 3, što je i učinjeno u travnju 2022. Zaključak je bio da Model 3 nikada neće proći prvi tehnički pregled. Bez potrebnih popravaka, ovaj EV će moći voziti do 2024. godine.

Vozač sada želi novi Model 3, i to onaj koji je proizveden u Kini. Teslu, pak, čekaju veliki problemi. Ako kupac dobije traženo, tu je mogućnost tisuća drugih tužbi… Ako ste vlasnik Modela 3, koji je proizveden u Freemontu do svibnja, provjerite točke za podizanje dizalicom.