Kako će izgledati tržište 2035. godine: Dizelaši će gotovo nestati, ali benzinci se ne predaju!

Električni automobili i dostavna vozila činit će 45 posto tržišnog udjela, a po manje od jedan posto ostat će za vozila na gorive ćelije vodika i dizelaše

Znate već i sami da je namjera Europske unije zabraniti 2035. godine prodaju benzinskih i dizelskih automobila te dostavnih vozila na svom teritoriju. Svjesni ste da se Hrvatska učlanila u tu veliku zajednicu naroda pa i nas čeka slična sudbina. No kako će biti u ostatku svijeta? Je li 2035. godina trenutak kada ćemo se oprostiti od motora s unutarnjim sagorijevanjem? Odgovor je odlučno – NE! Barem je takva prognoza ugledne konxultantske tvrtke za upravljanje i strategiju Boston Consulting Group.

Dakle, BCG najavljuje da će se 2035. prodavati 11 posto benzinaca, odnosno 43 posto svih vrsta hibrida (blagi, potpuni ili plug-in) baziranih na benzinskim motorima. Električni automobili i dostavna vozila činit će 45 posto tržišnog udjela, a po manje od jedan posto ostat će za vozila na gorive ćelije vodika i dizelaše.

Ako ćete poželjeti novi hibrid, benzinac ili dizelaš, morat ćete se preseliti u dijelove Azije, Južnu Ameriku ili Afriku.