Testiranje uređaja za uštedu goriva na vozilima: Ima li od ‘hit’ proizvoda koristi?

Kad bi obećani učinak bio ostvariv, takve bi uređaje proizvođači automobila odavno ugrađivali serijski...

U današnje vrijeme činimo mnogo toga da bismo uštedjeli gorivo, ali čini se da se i dalje vozimo, odnosno ne ostavljamo automobile u garažamna. Neki od nas vjerojatno voze malo defenzivnije i tako postižu nižu potrošnju. Još jedna navodna opcija za uštedu goriva su posebni OBD ključevi. Njemački autoklub ADAC sada je testirao jedan od ovih uređaja.

Takozvani ključevi za uštedu goriva dostupni su na internetu i u nekim trgovinama. To su mali elektronički utikači koji se mogu uključiti u OBD utičnicu (Onboard Diagnostics) automobila. Reklame obećavaju uštedu do 15 posto goriva. Cijene uređaja kreću se između 8,99 i 39,99 eura.

U suradnji s računalnim časopisom c’t, ADAC je testirao uređaj za uštedu goriva za dizelska vozila. No proizvod ecoOBD2 potpuno je zakazao. Stručnjaci nisu mogli pronaći nikakvu komunikaciju preko dijagnostičke utičnice. Nije bilo moguće izmjeriti signale koji bi na bilo koji način mogli utjecati na potrošnju goriva.

Zaključak ADAC-a: ecoOBD2 treperi i pretvara se da radi, ali ništa se ne događa.

– Kad bi obećani učinak bio ostvariv, takve bi uređaje proizvođači automobila odavno ugrađivali serijski jer bi imali odlučujuću prednost u odnosu na konkurenciju – kaže Markus Sippl, voditelj tehnologije vozila ADAC.